Опозиција предложила начин деблокаде Парламента БиХ: Ово је њихов план

Група опозиционих заступника у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ затражит ће сазивање хитне сједнице, а захтјев ће упутити предсједавајућем овог дома Денису Звиздићу

BUKA portal / 07. новембар 2019

Како сазнајемо, у процедури се налази приједлог измјена и допуна Пословника Заступничког дома како би се коначно формирале парламентарне комисије без којих Парламент БиХ не може радити.

Потписници овог акта су заступници СДС-а и ПДП-а Драган Мектић, Мирослав Шаровић, Бранислав Бореновић и Мира Пекић. Сазнајемо да су овај захтјев подржали Наша странка и Независни блок, као и заступници Дамир Арнаут и Јасмин Емрић, а њима би се требали прикључити и Клубови СДП-а и ДФ-а.

"Позната је чињеница да након одржаних Опћих избора у Босни и Херцеговини
није дошло до формирања сталних комисија Заступничког дома, чиме је онемогућен нормалан рад и обављање основне законодавне функције дома", наводи се у образложењу захтјева.
 Тако се у измјенама пословника предлаже да "уколико дом у прописаном року не одлучи о чланству у комисијама, јер клубови нису доставили свој приједлог, дом одлучује о чланству у комисијама према члану 30. овог пословника на приједлог Колегија дома".

Такођер, предлаже се да "уколико клубови посланика и Колегиј дома не поступе по члану 6. ст. (1) и (2), дом ће на приједлог клубова посланика који су доставили свој приједлог за чланство у комисијама, на привременој основи до испуњавања услова из члана 6. ст. (1) или (2), одлучити о чланству у комисијама".

Тако се на овај начин, како су навели, поједностављује процедура формирања сталних комисија Заступничког дома.

Још од децембра 2018. године, односно конституисања Заступничког дома никада нису формиране парламентарне комисије, односно стална радна тијела која разматрају акте прије него се нађу на сједници овог дома.

Ријеч је о Уставноправној комисији, Комисији за вањске послове, Комисији за вањску трговину и царине, Комисији за финансије и буджет, Комисији за саобраћај и комуникације и Комисији за остваривање равноправности сполова.

Клиx.ба


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.