ОПРЕЗ, ГМО ХРАНА НА ПОЛИЦАМА НЕОЗНАЧЕНА: На територији Републике Српске пронађен ГМО производ који је произведен код нас

Сваког 15. марта, тако и овог обиљежава се Свјетски дан потрошача. У Бањалуци је одржана активистичка акција поред Тржнице гдје многи купују намирнице.

Maja Isović Dobrijević / 15. март 2019

Foto: Ilustracija, kukuruz- najčešće GMO modifikovan

 

Свјетски дан потрошача своје поријекло има у "Декларацији о основним правима потрошача" коју је донио бивши амерички предсједник Јохн Ф. Кеннедy 1962. године. Представљајући своју Декларацију америчком Конгресу 13. марта, те године Кеннедy је говорио о потрошачким правима.

"Потрошачи, по дефиницији, укључују све нас, тако и мене као предсједника САД-а. Они су највећа економска група на коју утиче скоро свака јавна или приватна економска одлука. Они су најважнија група чији се ставови врло често не чују. Глас потрошача мора се чути", казао је прије 56 година Кеннедy.

Битно је присјетити се да је споменута Декларација дефинисала четири основна права потрошача: право на сигурност роба и услуга; право на цјеловиту, истиниту и правовремену информацију; право на избор роба и услуга и право потрошача да се чује њихов глас.
Институција омбудсмана за заштиту потрошача з БиХ указује на све учесталије и интензивније кршење потрошачких права у Босни и Херцеговини, у свим секторима у којима дјелују потрошачи у БиХ.

 

Тржница у Бањалуци, Фото: БУКА

 

“Жалбе које су поднесене у Институцији омбудсмана знатно је повећан, те је у односу на претходне године већи за више од 60%. Такве бројке су забрињавајуће, те с правом можемо рећи да су у појединим областима присутна системска кршења основних потрошачких права. Највећи број жалби и кршења права поднесен је на сектор економских услуга од општег интереса, што подразумијева испоруку енергије (струја, плин, гријање) и воде, телекомуникацијске услуге, поштанске услуге и јавни транспорт. Унутар тог сектора су на првом мјесту телекомуникацијске услуге”, рекли су из ове Институције.

Они истичу да потрошач очекује и има право на једноставан приступ телекомуникацијској услузи, у циљу боље комуникације и приступа информацијама, а често се осјећа превареним од оператера због неправедних и нејасних уговорних одредби. Или пак, пакет интегрисаних услуга промовисан му је као ''јефтин'', а када потрошач добије рачун, схвати да то није тако.

“У сектору трговине примјећени су бројни примјери кршења права, а најчешћи су - недостатак на купљеном производу, одбијање рекламације код такве купње, непридржавање продајних цијена, неусклађеност цијена на благајни и полици, непотпуне декларације, омот производа није прилагођен облику и маси производа, производ на снижењу није јасно и видљиво означен цијеном прије и послије снижења, итд”, истичу.

 

 

У Бањалуци је поводом овог дана одржан перформанс у организацији Центра за животну средину да би се указало на присутво ГМО у храни која се налази на тржишту.

Ивана Кулић из Центра за животну средину каже каже да су одабрали локацију Тржнице за акцију коју су организовали, јер ту људи купују многе намирнице које користе у исхрани.

“Желимо да укажемо на опасност да ми као потрошачи не знамо да ли купујемо ГМО производе, јер они као такви нису обиљежени. На нашем тржишту постоје рестриктивни закони, али са друге стране ГМО производи постоје и ми смо их открили насумичним тестирањем, па сматрамо да постоји велики број ГМО производа, а потрошачи се не могу водити неким одокативним методама, већ ГМО могу открити веома захтјевне лабораторијске анализе. Потрошаче може да штити постојање ознака ГМО наљепница, али на нашем тржишту постоје само НОН ГМО наљепнице. Ми сматрамо да ти који угрожавају наше здравље требају да обиљежавају своје производе”, рекла је за БУКУ Ивана Кулић.

Она додаје да су тестирали пет производа, а ријеч је о намирницама које садрже кукурзни скроб, јер је кукуруз најчешће генетски модификован.

 

Фото: Ивана Кулић

 

“Након анализа добили смо један позитиван резултат на кукурузну крупицу која је била произведена управо у Републици Српској што је био велики проблем, јер је управо на нивоу РС у потпуности забрањен ГМО – и узгој и увоз. Произвођач је пријављен и сви су производи из те серије морали бити повучени из продаје”, истакла је Ивана.

Ивана истиче да инспекција мора што чешће да ради провјере производа који се налазе у продаји, јер би то довело до склањања све већег броја производа са полица.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.