Општина Сански Мост поново рекла НЕ термоелектрани Каменград!

Поново одлучно „НЕ“ овом пројекту

BUKA / E.P. / 08. новембар 2019


Сједница општинског вијећа Сански Мост на којој је данас требао бити презентован пројекат термоелектране Каменград је отказана након притиска јавности, а на конференцији за новинаре коју су организовали опозициони одборници ове општине још једном је поновљено одлучно „НЕ“ овом пројекту.

„Поздрављамо овакву реакцију јавности и одборника и очекујемо да ће Сански Мост остати позитиван примјер отпора прљавој енергији. Надамо се да ће се и друге локалне заједнице у Босни и Хецеговини освијестити по питању пројеката који су штетни по здравље, животну средину и економију и окренути чистим обновљивим изворима енергије“, истакла је Мајда Ибраковић, асистентица на програму Енергија и климатске промјене у Центру за животну средину.

Сједница општинског вијећа била је заказана након што је компанија “Лагер” д.о.о. из Посушја заједно са компанијом “Цхина Енергy Енгинееринг Цорпоратион Лимитед Интернатионал Цомпанy” упутила писмо намјере за изградњу термоелектране Каменград општини Сански Мост. 

Општинско вијеће Санског Моста на посебној тематској сједници која је одржана 4. маја прошле године донијела је закључак да се никакве активности везано за термоелектрану не могу проводити у овој општини без сагласности грађана и општине. 

„Поново смо се данас окупили да изразимо своје негодовање због планова за изградњу термоелектране. Још прије двије године смо изашли у јавност са петицијом против овог пројекта и тада смо успјели скупити 1400 потписа грађана. Позивам све општине у сливу ријеке Сане и еколошке организације из цијеле БиХ да заједничким снагама организујемо скуп подршке нама у Санском Мосту и да коначно зауставимо планове за ово постројење које би донијело финансијску корист само за појединце, док би за све становнике слива ове ријеке значио само штету“, истакао је Ермин Карић, предсједник удружења „За бољи Сански Мост“.
Реализација пројекта термоелектране Каменград изазвала би енормно загађење подземних и површинских вода, пољопривредног земљишта, ваздуха и шумских ресурса, те неупитно погоршање здравственог стања локалног становништва, што нажалост заједнице које живе уз постојеће термоелектране у БиХ потврђују већ деценијама.  

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.