Оргазам који сви прижељкујемо

Магични заједнички, истовремени оргазам. Како је ова тема постала тако сензационалистичка и добила тако значајну улогу када је у питању људска сексуалност?

B92 / 06. август 2019

У случају да овај важан податак досад нисте знали, запамтите датум 6. август, јер управо на тај дан обиљежава се Свјетски дан женског оргазма.

За све је заслужан један мушкарац - точније, Бразилац Ариматео Дантас, вијећник из града Еспертине, који је 6. августа одлучио посветити женској сексуалности. Зашто?

Јер се, нажалост, женама и дан данас ускраћује право на истраживање властитих тијела, а отворене расправе о сексу или оргазму и даље се у многим друштвима сматрају - табуима.


Притисак који носи мушкарац да би сексуално задовољио своју жену није новост . У многим заједницама се заправо верује(укључујући и западну цивилизацију у различитим добима) да је женски оргазам неопходан исто колико и мушки.

У неким друштвима се чак верује да су вишеструки оргазми жена неопходни да би се дошло до здраве бебе. У јеврејској традицији оргазам који муж дарује својој жени током секса се сматра за „мицву“ или свети и подстицајни чин љубазности и доброте.

Доктор Макс Ханер је почетком 20. века писао да ако мушкарац не подари својој супрузи оргазам током секса, јадна жена може да се разболи и ода злу самозадовољавања, осуђујући себе и своју децу на казне за грех, а то би све била кривица безобзирног, невештог и себичног мужа.

Расел Трал, лекар и учитељ у 19. веку је је сматрао да ће, ако секс не задовољи оба партнера, ако није дарежљив и хармоничан, без љубави, као супротност чистој пожуди, дете које се роди из оваквог чина имати оштећења. Дете пожуде би показало слабости које је наследило од изопачене заједнице својих родитеља.

Мушкарци се налазе пред невероватним унутрашњим и спољним притиском да подаре својој вољеној оргазам. Мушкарац мери своје самопоуздање у сексу на основу реакције партнерке на његову технику. Када мушкарац и жена оду у кревет, жена брине о свом телу и изгледу, док мушкарац брине о својим вештинама и способности да сексуално задовољи жену.

Мушкарчев нагласак на ово је уствари главни разлог зашто жене глуме оргазам. Жене кажу: „Па, знала сам да никад нећу моћи да свршим на тај начин, али нисам желела да се он осећа лоше.“ Или још горе: „Знала сам да неће да престане док ја не доживим оргазам, тако да сам на крају одглумила, да бих могла већ једном да спавам!“

А притисак не престаје ту. Некад није довољно да жена доживи оргазам, већ ако је то заиста дивно искуство, оба партнера ће чудесно успети да доживе оргазам у истом тренутку! Симултани оргазам је показатељ комуникације пара, повезаности, посвећивања, поштовања и слагања и компатибилности у сексу. Стварно? Када се деси, сигурно је прелепо. Али да ли то заиста значи нешто?

Нема много правих студија о томе, осим неких назнака да заједнички, истовремени оргазам није тако уобичајен као што људи верују. Постоји тако невероватне разлике у људским телима и реакцијама током секса, да заједнички истовремени оргазам пре захтева много случајног поклапања тајминга и усклађености, него неку мистичну физичку или духовну повезаност.

Овакви оргазми могу много чешће да буду израз сексуалног узбуђења мушкарца и узбуђења жене која се приближава врхунцу. Сексуалност и сексуални чин су много више од самог оргазма. То је свакако трешња на врху торте, али више тога је у игри када се ради о интимности па не треба бринути само о томе да ли је неко доживео оргазам или не.

Да ли тајминг на крају односа (није обавезно да се однос обавезно заврши оргазмом - може бити много лепих ствари након тога, мажење, разговор итд.) ствано има толики значај за вредност целокупног искуства? То је као да идете у забавни парк, возите се читав дан и дивно проводите али последња вожња не буде тако занимљива. Да ли то може да вам упропасти цео да и да закључите да је све било траћење времена и да сте изневерени?

Многи људи тако размишљају о сексу - да је све у финишу, ако крај не ваља, цела ствар губи губи на значају.

Секс и интимност су сами по себи компликовани. Да ли људи могу једноставно да се препусте уживању и да престану да осећају толики притисак и смање превелика очекивања?

 

 

 


Бука препорука

Сексологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.