Оригинални украси народа Дасанаш: Етиопско племе рециклира оно што модерно друштво одбацује ФОТО

Занимљиво је да су ови предмети постали толико важни да подразумевају одређена правила

BUKA portal / 04. август 2020

На југу Етиопије, живи народ Дасанаш, етничка група која има око 50.000 чланова, од којих неки станују и на територији Кеније и Судана.

Они су дуго били номади, али су током протеклих педесет година развили пољопривреду, која их је везала за једно место. Као многа друга племена у јужној Етиопији, народ Дасанаш, како би им усеви успели, живи у долини Омо.

Француски фотограф Ррик Лафорг провео је неколико година с њима како би документовао њихову свакодневницу и обичаје, а њихови необични портрети сведоче о занимљивом културолошком феномену.

Уколико пажљиво погледате фотографије, видећете на њима чепове, старе ручне сатове, шнале и бројне друге предмете од пластике и метала. Они, наиме, месецима скупљају предмете које модерно друштво олако одбацује, а потом од њих праве накит. Интересантне и уникатне рукотворине једнако носе и мушкарци и жене, пише натионалгеограпхиц.рс

Занимљиво је да су ови предмети постали толико важни да подразумевају одређена правила. Рецимо, мушкарци могу да носе "перике" од чепова тек након што се ожене - пре тога им је допуштено да носе мање украсе.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.