Осамнаест година од напада 11. септембра: Дан који је промијенио свијет

Око 3.000 особа је погинуло, а њих 6.000 теже или лакше рањено када је 11. септембра 2001. извршен низ терористичких напада у Сједињеним Америчким Државама.

Buka / 11. септембар 2019

 Четири путничка авиона са релацијама од источне обале САД-а према Цалифорнији отета су ујутро 11. септембра 2001. године. Два путничка авиона скренута су према Неw Yорку гдје су се забили у зграде Свјетског трговачког центра.

 

Трагични догађај на Манхаттану пратио је цијели свијет захваљујући хиљадама видео записа. За друга два авиона то се не може рећи, а званични ток догађаја подразумијева да се један стрмоглавио у Пентагон, док је четврти путнички авион, такођер усмјерен према Wасхингтону, пао у поље у Пеннсyлванији након што су путници савладали отмичаре.

 

Између 8:46 и 10:28 сати по локалном времену убијено је 2.977 особа, углавном цивила. Заједно са отмичарима, тог је дана погинуло 2.996 особа.

 

За смрт невиних окривљена је терористичка организација Ал-Каида чији је челник Осама бин Ладен убијен 2011. године. Терористички напади на тлу Сједињених Америчких Држава искориштени су за покретање два рата чије се посљедице осјете и данас, а који су усмртили готово милион војника и цивила.

 

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.