Осијек издао озбиљно упозорење становницима: "Не излазите!"

Из канцеларије градоначелника Осијека данас су упутили озбиљно упозорење становницима.

BUKA portal / 16. јун 2019

 

"Сукладно информацији коју смо добили од Центра 112 и замолби да обавијестимо јавност, упозоравамо грађане да се због високих концентрација приземног озона не препоручује боравак ни физичка активност на отвореном простору у вријеме највеће осунчаности, дакле између 10 и 19 сати", стоји у упозорењу.

"Посебна препорука вриједи за малу дјецу, старије особе, кроничне болеснике и труднице, особе слабог здравља и осјетљиве особе", додаје се.

Претјерано накупљање озона, истичу, може изазвати главобољу, иритацију очију, грла, носа и дишних путева.

Врхунац топлинског вала

За данас послијеподне на снази су упозорења Метеоаларма за цијелу земљу. За обалу је на снази жуто упозорење и то и због могућих грмљавинских невремена, али и због високих температура, док је средишњи дио земље, сјеверни и источни под наранчастим упозорењем углавном због невремена које стиже а које ће локално бити праћено јаким вјетром грмљавином и тучом.

Претежно и дјеломице сунчано, вруће и спарно бит ће у првом дијелу дана. Од средине дана на копну уз јачи развој облака мјестимице пљускови с грмљавином, а понеки је пљусак могућ и на сјеверном Јадрану. Навечер и према крају дана у средишњим и источним подручјима могуће је и грмљавинско невријеме праћено тучом и јаким вјетром. Вјетар слаб до умјерен сјевероисточни. На Јадрану ће умјерен сјеверозападњак, крајем дана на сјеверном дијелу окренути на буру, подно Велебита с олујним ударима. Највиша дневна температура између 29 и 34 °Ц.


У источној Хрватској превладават ће сунчано и даље вруће и спарно. Послијеподне и особито навечер уз јачи развој облака бит ће пљускова с грмљавином, а локално је могуће и грмљавинско невријеме праћено тучом и јаким вјетром. Вјетар углавном слаб, поподне и умјерен сјеверни и сјевероисточни. Најнижа температура зрака од 20 до 23, а највиша дневна од 32 до 34 °Ц.

Индеx


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.