Осло је Европска зелена пријестолница у 2019.

Норвешка пријестолница Осло постала је Европска зелена пријестолница за 2019. годину захваљујући својим настојањима да смањи емисије штетних плинова.

BUKA portal / 05. јануар 2019

Међу разлозима за додјелу награде коју је установила Европска комисија, наводе се приступ Осла очувању природе и обнова мреже водених путева.

"Људи желе чист зрак, желе приступ природи и желе мир, па и у градском средишту", рекао је на свечаности додјеле Кармену Велла, повјереник Европске уније за околиш, поморство и рибарство.

"Ваша одлучност да побољшате саобраћајну инфраструктуру, заштитите станишта и потакнете упорабу бицикла и електричних возила управо ће то учинити, с истинским користима за грађане", додао је.

Осло је објавио да до 2020. жели смањити емисије плинова за 50 посто у односу на 1990.

Осло се, у оквиру напора да то постигне, усмјерио према саобраћају без емисије штетних твари а 2016. је увео "климатски прорачун" у којем се броји емисија угљичног диоксида.

Доградоначелница Осла Лан Марие Нгуyен Берг из странке Зелених истакнула је важност улоге градова у смањивању емисија плинова који доприносе климатским промјенама.

Боље политике помажу очувању околиша за будућност, а "градове чине бољима за живот данас", рекла је.

Моница Маеланд, министрица локалне самоуправе и модернизације, истакнула је да возила на електрични погон чине трећину свих нових аутомобила у Ослу.

Осло је титулу Европске зелене пријестолнице преузео од холандског Нијмегена.

Награда Европска зелена пријестолница додјељује се од 2010. године, а 2016. ту је титулу носила главни град Словеније Љубљана.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.