Особе с инвалидитетом: Дајте нам прилику радити и доказат ћемо да можемо

Дајте нам прилику да радимо, а ми ћемо доказати да то можемо

BUKA portal / 03. децембар 2019

 

Представници организација особа с инвалидитетом, који су се у уторак окупили у Мостару у поводу обиљежавања Међународног дана особа с инвалидитетом, послали су јавности поруку како желе бити видљиви и активни чланови друштва, те да желе и могу радити, само им треба пружити прилику.

Представница Активе младих Коалиције организација особа с инвалидитетом Кантона Сарајево Ира Адилагић казала је како младе особе с инвалидитетом могу и желе бити активно укључени у стварање инклузивног друштва и тако допринијети остварењу циљева одрживог развоја.

- Посебно смо сретни што смо се данас овдје окупили и на тај начин као младе особе заузели улогу у друштву и у промовирању и поштивању људских права особа с инвалидитетом. Боримо се и покушавамо достићи принципе модерног друштва и постићи да особе с инвалидитетом остваре потпуно судјеловање у друштву - навела је Адилагић.

Додала је како је комуникација кључна да би се ти циљеви и остварили.

- Тек уз добру комуникацију између особа с инвалидитетом и самог друштва можемо постићи боље међусобно разумијевање, а ако се боље међусобно разумијемо и упознамо онда можемо помицати границе које су штуро постављене у нашем друштву, а тичу се предрасуда и дискриминације која је још увијек присутна. Помицањем граница достижемо циљеве који се траже за једно друштво одрживог развоја - истакнула је Адилагић.

Организатор мостарске конференције била је Мисија ОЕСС-а у БиХ у сурадњи с Коалицијом организација које окупљају особе с инвалидитетом Херцеговачко-неретванске жупаније (ХНЖ) "Заједно смо јачи" и кровном организацијом особа с инвалидитетом Шведске "Мy Ригхт".

Конференција је окупила представнике младих пет коалиција организација које окупљају особе с инвалидитетом, и то из Бијељине, Добоја, Тузланског кантона, Кантона Сарајево и ХНЖ-а.

Предсједница Актива младих особа с инвалидитетом регије Бијељина Ивана Стевановић казала је како је централно питање положаја младих особа с инвалидитетом заправо питање њихове активације.

- Морамо наћи начин да се младе особе с инвалидитетом активирају у друштво тако да постану равноправне, али и да друштво препозна њихову корист за ширу друштвену заједницу. Особе с инвалидитетом желе бити видљиви и активни чланови друштва, а не пасивни корисници социјалне помоћи - казала је Стевановић.

Додала је како се особе с инвалидитетом, нажалост, суочавају с бројним изазовима и проблемима.

- Висока стопа незапослености, неадекватан образовни сустав и миграције, само су неки од проблема. То наравно погађа све младе, небитно имају ли инвалидност или не, али све наведено, уз још неке друге потешкоће попут дискриминације, у већој мјери погађа особе које имају инвалидитет. Ако се младе особе с инвалидитетом активирају, сматрам да ће лакше доћи до информација, остварити своја права која им по закону припадају, али и на неки начин оснажити сами себе и више цијенити свој положај у друштву. Младе особе с инвалидитетом способни су бити лидери у данашњем друштву - навела је Стевановић.

О својим искуствима говорио је члан удруге "Дјеца наде" из Прозор-Раме и Вијећа младих у ХНЖ-у Амер Зечић, који је као особа с инвалидитетом завршио редовну средњу школу те био ученик генерације.

- По завршетку средње фризерске школе почео сам радити и временом сам стјецао клијенте који су били задовољни мојим услугама и тражили би да их ја фризирам. Након тога сам радио као конобар, а тренутно сам незапослен, али сам доказао да могу радити. Дајте нам прилику да радимо, а ми ћемо доказати да то можемо - истакнуо је Зечић.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.