"ОСУЂЕНИ СМО ДА БУДЕМО МОКРИ ИЛИ ДА КУПУЈЕМО СКУПЉЕ": Дигла се фрка у Бањалуци због неквалитетних пелена за одрасле из увоза

Данас је испред зграде Фонда здравственог осигурања у Бањалуци одржано окупљање грађана због увоза и стављања у промет неквалитетних пелена за одрасле.

Elvir Padalović / 11. фебруар 2019

 

Корисници тврде, пелене су лоше, а њихово стављање у промет омогућено је новим Правилником о кориштењу медицинских средстава, који је ступио на снагу 1.1.2019. Према том Правилнику, корисницима није омогућено да бирају које ће пелене користити, већ то морају бити пелене само једног произвођача.

 Из Фонда здравственог осигурања РС одговарају да је све рађено по закону.

 

Татјана Берић, особа са инвалидитетом која користи колица, прича своја искуства са овим пеленама.

"Ова трака која се лијепи, ми користимо додатно селотејп којим би то додатно обезбиједили. Једна кап пропустљивост, то је као да у циклусу користиш дневни уложак. Осуђен си да будеш мокар или да купиш пелене које су скупље. Лично, моје искуство је, живим у породици гдје ради један члан, ја користим туђу његу, сва средства која добијам користим за рехабилитацију и на гориво, тако да још купујем пелене, то стварно нема смисла. Ово је стварно лошег квалитета, осуђена сам или да будем мокра у њима или да купујем скупље пелене. Немам ријечи", каже она.

 

 

Према њеним ријечима, прописано је да користи шездесет комада пелена, што значи двије дневно. 

"Ко иде у wц два пута дневно, мени треба бар четири пет пелена дневно. Ја морам купити бар још два пакета мјесечно на ово што добијем. То су огромни трошкови", истакла је Берић.

 

Жељко Миљевић родитељ је дјетета са тешком менталном парализом, које такођер користи ове пелене.

"Од 1.1. са овим Правилником, све сте чули, је недопустиво да нам уништавају дјецу. Прва ствар је да су тако промочиве да све пропиша, одмах иде све на гардеробу, у кревет. Толике осипе добијају, како је рекла наша корисница, кидају се, не могу се затегнути. Нико их није тјерао да чачкају у наш правилник, пелене за дјецу су остале исте. Зашто су морали дирати? Поготово нам је критична фаза преласка са дјечијих пелена на пелене за одрасле. Пелене за одрасле је најмања ова Н1 величина, које ја користим свом дјетету. Добили смо ове, а погледајте исти број и једних и других ( показује на разлику у волумену паковања пелена, оп Е.П.). Проблем је јер је обим већи и кад га обмотамо у овај најлон. Ми само тражимо да се врати стари правилник. Ако већ немате пелене, дајте нама новац колико нам треба, ми ћемо отићи и купити пелену. Ја сам по старом правилнику могао изабрати којег произвођача ћу узети. Имао сам три произвођача, које су мени одговарале, те сам узео. Сад су нас условили - Маде ин Албаниа, ја сам подигао налог, али пелене нисам преузео. Ако ми истекне налог, прође ми мјесец дана, мени ово смеће не треба стварно. За даље ћемо се борити, јер ово никоме не треба, поготово нашој дјеци и старијим особама", рекао је Миљевић испред Фонда здравственог осигурања.

 

 

 

Народни посланик Драшко Станивуковић је данас оптужио више појединаца за, како је рекао, организовани криминал у процесу набавке пелена. 

" Њима је Фонд допустио да из Албаније увезу пелене најгорег могућег квалитета и најјефтиније, а наплаћују их као да су најквалитетније. То су пелене са једном капи пропустљивости, по стандарду је дозвољено са 6 капи пропустљивости. Пелене су увезене из Албаније. Према мом документу, Фонд је начинио тестирање робних узорака 17.9.2018. године о чему је сачињен записник. Напомињем Фонд је сачинио тестирање робних узорака и тест су прошле ове албанске, са једном капи проточивости", рекао је Станивуковић данас испред Фонда здравственог осигурања РС", рекао је Станивуковић. 

 

 

Он је данас поставио питање директору ФЗО РС.

"Гдје је тај записник који је рекао да су пелене квалитетне. Која је то комисија сачинила тај записник? Како је могуће да такве пелене данас дођу у руке нашег становништа којима треба њега? Како је дошло до тога да се пошаље допис свим апотекама широм РС да само могу људи узимати ове пелене? Некада је прије мајка дјетета са потешкоћама у развоју могла ући у апотеку и узети пелене које год хоће, међутим она може само ове. Могла је доплатити разлику за пелене које узме. Ко је донио овај правилник?", упитао је Станивуковић.

Он је затражио да се врати стари Правилник, те да ће се затражити одговорност за ову ситуацију. 

 

А из Фонда здравственог осигурања је данас стигла и реакција. Тврде у одговору за БУКУ како су на јавном тендеру за набавку пелена коју је спровео Фонд здравственог осигурања Републике Српске изабрана три, не само један добављач, а ријеч је о пеленама произвођача из Италије, Пољске и Албаније, које су регистроване у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ. То би уједно требало да буде и потврда да се ради о квалитетним пеленама, сигурним и безбиједним за пацијенте, јер је Агенција за лијекове надлежна за контролу медицинских средстава и само средства која испуњавају критеријуме квалитета и безбједности могу бити регистрована и добити дозволу за промет у БиХ. 

"Дакле, квалитет пелена не провјерава ФЗО РС, јер то није наша надлежност, а понуђачи који су прошли на тендеру су посједовали неопходну документацију
која гарантује и квалитет. Упркос томе, Фонд ће затражити од Агенције за лијекове и медицинска средства додатну провјеру квалитета пелена, јер је наш примарни интерес задовољан осигураник, а не профит. Осим тога, Фонд  не чекајући перформансе испред ФЗО РС редовно контролише да ли сви добављачи који су изабрани путем јавних набавки поштују своје уговорене обавезе, те смо од добављача пелена још почетком овог мјесеца затражили да се изјасни о квалитету производа који испоручује", истиче се у рекацији достављеној порталу БУКА.

Они су реаговали и на окупљање испред њихове зграде данас у Бањалуци.

"Иза оних који праве представе са пеленама испред Фонда, користећи најосјетљивије категорије осигураника, очигледно стоје лобији којима је одговарало раније стање, када су се пелене продавале и по дупло већим цијенама. Такође, када је ријеч о пеленама за дјецу, оне су пољског произвођача, а не из Албаније. Иако је то јасно видљиво у документацији коју и Станивуковић посједује, то га није омело да користи и дјецу за своје тенденциозне наводе и дневно политичке сврхе.Фонд не штити и не фаворизује ниједног добављача и произвођача, нити се руководимо профитом, већ искључиво, по закону, спроводимо активности за које смо надлежни, попут јавних набавки, а на понуде, њихов квалитет и сл. не можемо да утичемо", истакли су.

Ипак, затражиће додатну провјеру квалитете пелена, а првенствено у интересу да заштите осигуранике и да они буду задовољни квалитетом медицинских средстава која за њих финансира Фонд.

Тим поводом, а у циљу превазилажења проблема у вези са примјеном Правилника о праву на медицинска средства - пелене, одржан је састанак у згради Владе Републике Српске.

Састанку су представљена лоша искуства корисника овог медицинског средства, додатне потешкоће које ће настати даљом примјеном овог правилника, те је дефинисана динамика даљње сарадње Министарства здравља и чланица КООИРС-а.

Госпава Рађен Радић из Савеза за помоћ недовољно ментално развијеним лицима Републике Српске МЕНЕРАЛИ за БУКУ каже да је проблем са неквалитетним пеленама евидентан, али да она не подржава да се овај проблем рјешава на улици.

"Обратили смо се министарству и Фонду, тражећи успостављање дијалога за рјешавање овог проблема. Незадовољство корисника, тачније родитеља који су по други мјесец морали набавити ово изузетно лоше помагало је кулиминирало и оно је оправдано. Међутим оно што сматрамо и што уједно и молимо родитеље да рјешење овог проблема радимо кроз институције и механизме који су дефинисани. Нећемо то никако радити на улици", истакла је она.

Поставља се питање одговорности, каже, прије свега Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, али и самог закона о јавним набавкама који је прописао одабир добављача по првенствено најнижој цијени и у овом случају довелео у питање и здравље и остваривање права ове заиста угрожене популације. 

"Не желим упирати прст у никога, али ово је врло комплексан проблем који се треба рјешавати са више страна", казала је Госпава Рађен Радић за БУКУ.

 
 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.