Отац wеба покреће тотални редизајн интернета: ‘Имам рјешење, отарасит ћемо се контроле Гооглеа и Фејса!‘

Сир Тим Бернерс-Лее

BUKA portal / 14. јануар 2021

Сир Тим Бернерс-Лее, стручњак рачуналних знаности и изумитељ интернетског навигацијског сустава познатог као Wорлд Wиде Web, због чега је одликован титулом витеза, поново жели редизајнирати кибернетички простор.

Покренувши 'стартуп' Инрупт, Бернерс-Лее жели поправити неке од проблема које су задесиле тзв. отворену мрежу у доба големих, централизираних платформи попут Фацебоока и Гооглеа.

Његов 'стартуп' развија децентрализирану платформу Солид отвореног кода, а мисија јој је вратити контролу на wебу у руке његових корисника.

Људи ће се моћи само једном улогирати за било коју услугу, а особни подаци ће се похрањивати у "капсуле", тј. особна интернетска спремишта података.

"Људима је доста недостатка контроле", рекао је Бернерс-Лее, један од утемељитеља Инрупта задужен за питање технологије.
 

Према његовим ријечима, нови web ће омогућити дијељење садржаја директно између особа и сурадњу која је великим друштвеним мрежама омогућила успјех те су истовремено задобили голему контролу над својим корисницима.

Нова платформа, сматра њезин зачетник, има потенцијал донијети и нову револуцију на подручје програмирања, а девелопери, хакери, активисти и сами корисници требали би се у Солидовом окружењу осјећати сигурно те почети креирати садржаје на децентрализиран начин, гдје их интернетски дивови попут Гооглеа или Фацебоока неће имати "под контролом".

Јохн Бруце, један од директора Инрупта, казао је да је твртка за пилот клијенте добила британски Завод за јавно здравство (НХС), ББЦ те владу Фландрије у Белгији.

До травња, казао је, требало би их бити пуно више.

Међу улагачима у твртку су Хеарст Вентурес, Оцтопус Вентурес и Акамаи.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.