Откривено на стотине мутација корона вируса, зато је упитна учинковитост вакцине

Прва истраживања обављена у САД-у дају наслутити како једна од мутација коронавируса узрочника болести Цовид-19 - Д614Г - поступно преузима примат и могла би вирус учинити лакше преносивим.

BUKA portal / 07. мај 2020

Истраживачи у Сједињеним Државама и Великој Британији открили су досад на стотине мутација коронавируса узрочника болести Цовид-19. Али, досад нису установили што ће те мутације значити за људску популацију, као ни колико би учинковито цјепиво могло бити, пишетпортал.

Мутације у вирусима нису необична појава. Но, питање је хоће ли учинити вирус заразнијим или опаснијим по људе.

Прва истраживања обављена у САД-у дају наслутити како једна од мутација - Д614Г - поступно преузима примат и могла би вирус учинити лакше преносивим. Резултате тих истраживања засад још нису прегледали други знанственици, нити су службено објављени.

Истраживачи при Националном лабораторију Лос Аламос у америчкој савезној држави Неw Меxицо пратили су промјене у шиљцима који вирусу дају препознатљив изглед користећи базу података Глобал Инитиативе он Схаринг Алл Инфлуенза Дата (ГИСАИД).

Примијетили су како због мутације Д614Г коронавирус расте брже него иначе. Какве то конкретне посљедице има, засад још није посве јасно.

Засад без довољно информација

На нашој страни Атлантика истраживачи у Великој Британији анализирали су податке прикупљене од пацијената у граду Схеффиелду. Иако су открили како људи с том мутацијом имају већу количину вируса у узорцима, засад нису нашли доказе како су због тога били болеснији или остајали у болници дуље него други пацијенти.

Друго истраживање, проведено при Университy Цоллеге Лондон, открило је 198 мутација које се понављају, док су при Свеучилишту у Гласгоwу установили како те промјене засад нису резултирале стварањем новог соја вируса, већ како тренутно циркулира само један.

Праћење малих промјена у структури вируса важно је за његово боље разумијевање и израду цјепива. Примјерице, вирус обичне грипе мутира толико брзо да је потребно цјепиво мијењати сваке године како би се могло носити са сојем који је у даном тренутку у оптицају, преноси тпортал.

Бројна настојања израде цјепива која су тренутно у развоју циљају споменуте шиљке вируса. Идеја је омогућити вашем тијелу препознавање јединственог елемента у њима и тако му помоћи у борби против њега. Али, ако се шиљак мијења, цјепива која се ослањају на овај приступ могла би бити мање учинковита.

Било како било, знанственици тренутно немају довољно информација о промјенама у коронавирусу за дефинитивне закључке, пишеББЦ.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.