Откривено зашто су Словенци отворили више од 200 фирми на лажним адресама у Републици Српској

Фантомске фирме

BUKA portal / 20. мај 2020

Словенци су у Бањој Луци открили свој порезни рај. У протекле двије године отворили су стотине твртки далеко од очију словенских порезника, али и од јавности Републике Српске, пише портал Цапитал.ба.

Њихове компаније немају број телефона, интернет странице, нити уреда. На адресама на којима су пријављене углавном не постоје никаква обиљежја помоћу којих би се могло утврдити да се ту налазе.

Према истраживању портала, у посљедње двије године у највећем граду РС отворено више од 200 компанија у власништву Словенаца.

Добар дио њих остварио је значајне приходе. Само у бањалучком насељу Борик, у улици Реље Крилатице у пословном комплексу ТЦ Борик пријављено је двадесетак твртки међу којима су Про Цросс Схоп, који се бави изнајмљивањем аутомобила, НГЦ, регистриран за дјелатност пословног савјетовања, Услуге АМЛ, твртка која се бави инжењерском дјелатношћу те Ундецим и ВБО Маркетинг који се воде као твртке за маркетинг и пропаганду.

У Управи ТЦ Борик рекли су да никад нису чули за те компаније, нити су контактирали с неким тко их заступа.

Помагали им књиговође

У истој улици пријављене су и твртке БВТ и СУБ 1000, које су такођер основали држављани Словеније, али ни њих се не може пронаћи, нити је нетко од сусједа чуо за та имена. Једнако је у Видовданској улици. Према службеном регистру, само на броју 53 требало би се налазити чак двадесетак компанија.

Ту су пријављени и Агенција за промоцију и рекламу Сиден, трговина парфемима и козметиком Нутри Висион, пословно савјетовалиште ПримеСоццер Манагемент, СЕМА Интернатионал, која се бави организацијом сајмова и пословних догађаја, те РБ монтажа која изводи електричне радове.

Међутим, на наведеној адреси нема њихових заступника. Пословним просторима у том објекту управља компанија Малпреx у којој кажу да нема словенских твртки на њиховој адреси.

Даље, у Улици Крајишких бригада пријављено је 16 компанија, али нема никог тко би потврдио да је барем чуо за њих. У Бањој Луци има још сличних адреса с пријављеним фантомским словенским тврткама.

Десеци таквих су као своје сједиште навели улице Браце Поткоњака, Цара Лазара, Дунавску, Омладинску, Шарговачку и бројне друге.

 

С друге стране, књиговође који уиме словенских грађана воде њихове послове углавном су приликом оснивања наводили адресе својих уреда и тако им излазили усусрет. Тако је у насељу Обилићево на једној адреси књиговођа регистрирао седам твртки, чак је и истакнута плоча с њиховим именима.

Поступак регистрације твртки у Републици Српској покреће се подношењем пријаве с потребном документацијом Агенцији за посредничке, информатичке и финанцијске услуге (АПИФ).

У агенцији кажу да се сједиште, односно точна адреса твртке, наводи као обвезан податак у оснивачком акту, а надлежни суд провјерава усклађеност са законом.

Међутим, како су рекли у Окружном привредном суду у Бањој Луци у којем су регистриране наведене компаније, они не провјеравају точност адресе. У случајевима пријава лажних адреса надлежни су МУП РС и окружна јавна тужитељства.

Послове уговарају у Словенији

Јасно је да је разлика у порезима у РС и Словенији један је главних мотива за оснивање наведених твртки, а не пословни интерес за сурадњу с тврткама у РС. Послови се, како дознаје портал, уговарају у Словенији, а платни промет се обавља преко рачуна твртки у РС.

Порез на добит у Републици Српској је десет посто и опорезивање се обавља само једном. У Словенији тај порез износи 20 посто, плус додатних 27 посто, ако се повећава дивиденда.

Тако, ако се преко твртке у Бањој Луци оствари добит од милијун еура, подузетнику у БиХ остане 800.000 еура, а у Словенији пола од тога.

Но није само порез на добит једини мотив за отварање твртки у Бањој Луци. Неке су отворене да би се купио аутомобил који власник на име твртке из РС вози по Словенији и Еуропи.

Наиме, ако се у Њемачкој купи аутомобил од 100.000 еура и увезе у БиХ, плаћа се само 17 посто ПДВ-а. У Словенији, њихов држављанин мора платити 36 посто пореза на луксуз и додатних 22 посто ПДВ-а, што значи да мора платити порез који износи 60 посто цијене возила.

Најважнију улогу у масовном отварању словенских твртки у РС има Рок Снежич, контроверзни словенски подузетник из Марибора и пријатељ Јанеза Јанше, премијера Словеније, наводи Цапитал.ба.

‘Све је у складу са законом’

Због сумњивих послова Снежич је постао занимљив истражним тијелима у РС и Словенији. Сувласник је клуба Цапо у Бањој Луци и оснивач твртки Исплата одштета и Мој правник.

Спомињао се као кључна особа у афери о посудби 450.000 еура које је странка Јанеза Јанше добила преко Дијане Ђуђић из Приједора. Због те посудбе Словенска демократска странка кажњена је са 20.000 еура када је суд утврдио да је прекршен Закон о политичким странкама.

Снежич је за Цапитал.ба потврдио да је посредовао у бројним случајевима у којима су држављани Словеније одлучили преко Бања Луке сачувати новац зарађен пословањем у Словенији. Он каже како није ријеч о порезној утаји, већ о порезној оптимизацији, те да је све у складу са законом.

Према његовим ријечима БиХ је порезни рај јер та земља није чланица ОЕЦД-а и не подлијеже обвези размјене банковних података.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.