"Откуд дјетету да дам марку? Плачем јутрос и шаљем га у школу"

Након што је отпуштен кући, Мехрудин је са њим остао цијелу ноћ, да би га опет јутрос одвео љекару како би га прегледао.

BUKA portal / 11. септембар 2019

Мехрудин Махмић један је од упосленика рудника Стара јама Зеница, а за Н1 је говорио о своме брату који је један од рудара којима је пружена здравствена помоћ, а како је истакао, и он ће сићи у јаму из које неће изаћи.

Како нам је рекао, његов брат је од јуче био у јами, а синоћ је одвучен у хитну. Након што је отпуштен кући, Мехрудин је са њим остао цијелу ноћ, да би га опет јутрос одвео љекару како би га прегледао.

"Иако сам слободан данас, дошао сам ту са својим колегама, а сутра идем у прву смјену, са својим колегама силазим, јер моје колеге и ја нисмо криви. Нама одбијају све чисто и поштено - и порез и ПИО/МИО, а нама то ништа није уплаћено. Немам од чега да платим дјеци књиге за школу. Деведесет посто рудара је у кредитима. Све је добро док нас банке не почну звати и не почну да нам узимају. Ту ће само мртва глава пасти. Ја своје не дам нити ће колеге дати", поручио је Махмић.

"У смјену сутра долазим, али изаћи из јаме нећу", навео је.

Такођер, истакао је како имају поруку за федералног министра енергетике, рударства и индустрије Нермина Джиндића.

"Поручујемо Джиндићу како га није срамота? 300 полицајаца њега јуче чува. Ко нас данас чува? Нико. Ми смо поштени људи. Мене није страх проћи улицом овом. Двадесет и двије године овдје радим, никад горе стање није дошло. Од 2009. никад нам ништа није уплаћено. Директор хоће оставку да да; лако је оставку дати, идем и ја оставку дати, али ко ће одговарати за нас? Није то само 1.500 упосленика, то је 4.000, јер гдје су наше породице? Требам марку дјетету дати, откуд. Плачем јутрос и шаљем га у школу. Битно је да су полицајце обезбиједили да нас могу тући. Е неће нас тући сигурно. Ако будемо изашли из јаме па им дошли горе, празних руку више нећемо горе ићи", истакао је Махмић.

"Срамота! Нека Джиндића, Бакира и Новалића буде срамота шта раде са рударима. Не можеш поштено ни радити. Тачно нас тјерају да идемо убијати, да крадемо, па да нас чува полиција у КП дому", додао је.

Рекао нам је и како нису знали да им задњих девет година није ништа уплаћивано, те да је очито да неко није радио свој посао. "Они нису радили свој посао, гдје је новац отишао? Странке куда су покупиле, то њих треба питати", казао је.

Током штрајка рудара Старе јаме Зенице укупно осам рудара затражило је медицинску помоћ.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.