Отровни зрак скраћује живот становницима европских градова

Онечишћење зрака одговорно је за око седам милиона прераних смрти широм свијета сваке године.

BUKA portal / 22. јануар 2021

 

Десеци хиљада становника европских градова умиру перано сваке године због онечишћења зрака, изјавили су знанственици у студији која је рангирала више од 800 градова према ризику од ране смрти од два водећа загађивача.

Студија објављена ове седмице у стручном часопису Тхе Ланцет Планетарy Хеалтх анализирала је ризик од изложености душиковом диоксиду – отровном плину, једном од испушних плинова аутомобила, и изложености ситним честицама које могу укључивати дим, прашину и пепео.

Знанственици су након тога креирали интернетски алат који омогућује становницима да виде ранг листу својих градова заједно с подацима који успоређују њихову квалитету зрака с оном у другим урбаним средиштима.

“Градови су жаришта онечишћења зрака”, рекао је аутор студије Марк Ниеуwенхуијсен с барцелонског Института за глобално здравље, додајући како се нада да ће интернетска страница за успоредбу података помоћи у подизању свијести о “тихом убојици”.

“То је врло добар алат за људе да виде што се догађа у њиховом граду… и стварно би требали искористити ту информацију за потицање на акцију”, изјавио је.

Знанственици су у новој студији користили податке специфичне за градове о квалитети зрака како би израчунали који се постотак смртних случајева може приписати излагању душиковом диоксиду и ситним честицама.

Око 51.000 пријевремених смрти од ситних честица и 900 од душиковог диоксида могло би се спријечити сваке године кад би градови смањили онечишћење на разине које препоручује Свјетска здравствена организација (WХО), израчунали су.

Мадрид је на врху по онешићењу душиковим диоксидом и до 7 посто свих природних смрти проузрочено је тим загађивачем, кажу знанственици, а након пријестолнице Шпањолске слиједе Антwерп, Торино, Париз и Милано.

Градови у талијанској долини По, јужној Пољској и источној Чешкој имају највећи ризик од смрти од ситних честица, које долазе из ширег спектра активности, укључујући индустрију и гријање у кућанствима.

Сјеверноеуропске земље попут Исланда, Норвешке и Шведске доминирају листом градова с најнижим постотком смрти приписаних душиковом диоксиду и ситним честицама, а међу њима се нашла и Пула у Хрватској.

Онечишћење зрака одговорно је за око седам милијуна прераних смрти диљем свијета сваке године, показују подаци Уједињених народа који су позвали да се тај ризик третира као питање људских права.

Студија наглашава већином скривени учинак загађења зрака у градовима, рекао је Матт Wхитнеy из Цлеан Аир Фунда.

“Врло мало људи је свјесно његовог огромног утјецаја на здравље”, казао је он агенцији Реутерс.

Wхитнеy је позвао градске власти да подузму акцију, укључујући смањење кориштења фосилних горива, охрабривање одрживог пријевоза и инвестирање у зелене површине.

 

(Агенције)


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.