Отворен 18. Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци

Богат позоришни програм до суботе...

BUKA portal / 07. октобар 2019

Foto: A. Čavić

 

18. Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци отворен је синоћ у Дјечијем позоришту РС у извођењу представе "Извини мама" Дјечије позоришта из Суботице.

Данас је у 10.00 и 12.00 часова на Великој сцени Дјечијег позоришта РС изведена представа КАШТАНКА рађена у копродукцији Казалишта Вировитица и Казалишта лутака Задар, Хрватска

Редитељ ове представе настале по тексту Чеховљеве приповјетке је Вјера Видов, сценографију и лутке радила је Наталија Бурнос, а музику Игор Карлић. У представи играјуСара Лустиг, Ирена Баусовић Томљановић, Горан Вучко и Доминик Каракашић

„Каштанка“ је универзална  прича о љубави, оданости и одговорности. Чехов у овој причи приказује људске слабости из визуре човјековог најбољег пријатеља - пса. Кроз очи кујице Каштанке људски свијет се назире у свој својој биједи и слабостима, али пас не осуђје. Пас се води својим елементарним нагонима. Треба му храна и топлина, али и љубав. Управо зато што посматра људе кроз призму потраге за љубављу, ова представа нас доводи до питања колико је човјек способан да пружи љубав и каквим се све изговорима служи када је његова љубав мањкава.

У 11.00 на Малој сцени Дјечијег позоришта играла је представа ТУРСКО ОСТРВО Позоришта „Тјатр“ из Нитре. Представа је настала по народном луткарском тексту, а режирао ју је Иван Гонтко. Сценографија и костими дјело су Мирослав Душе и Ђуре Балога, а лутке Беате Вестрyч-Зазривец и Јарослава Штулера. Музику је радио Јурај Хамар , а у представи играју Иван Гонтко и Ребека Гонткова.

Принц Зикмунд се заљубљује у принцезу Флорентину. Како би јој се приближио, он организује лажни напад на краља Мерантуса и бива заробљен. Када принцеза то открије одлучи да побјегне са принцем у Америку. Међутим, принцеза и Джек-Пудинг доживљавају бродолом и завршавају као турски заробљеници. Принц Зикмунд успијева да надмудри турског Султана и присили га да ослободи таоце. Принц и принцеза се враћају у краљевство али страхујући од краља, шаљу сељака на двор да моли за њихову милост. Мерантус, који је до тада мислио да му се кћерка утопила у мору, опрашта свима.

ЛИЈЕПА ЗЕЛЕНА ПТИЦА Позоришта ЛАЛКА из Варшаве на програму је била у 13 часова на Великој сцени Народног позоришта РС. Аутор и редитељ представе је Јарослав Килиан. Сценографију и лутке потписује Јулија Скжинецка, а музику Гжегож Турнау. У представи играју Михат Бурбо, Алицја Черњевч, Беата Дуда-Перзина, Анета Харасимчук, Анета Јуцејко-Патецка, Војћех Палецки, Анджеј Пежина, Ана Порусло-Дузвриска, Олга Рил-Кристиановска и Војћех Слупириски док Бартош Блахура изводи музику на виолини, а Рафат Гжка свира хармонику.

Комедија инспирисана бајкама Итала Калвиноа, Карла Гоција и Болеслава Лесмиана.

Краљ жели да зна шта његови поданици мисле, па прерушен у луталицу, слуша приче о три сестре. Толико бива очаран поштењем дама да одлучи да им испуни жеље... Али то није крај приче. Испоставља се да срећа једне особе може код друге изазвати завист...

Редитељ користи ову причу о издаји, мржњи и потрази за изгубљеном срећом како би ослободио позориште чуда и чудеса. Могу ли расплесана вода, покретно дрвеће и тајанствена Зелена птица помоћи да се избјегне зла судбина?

 Посљедња представа другог фестивалског дана на програму је у 17.00 часова на Великој сцени Дјечијег позоришта РС. Ријеч је о представи ДЈЕВОЈЧИЦА СА ШИБИЦАМА Мини театра из Љубљане. Препоручује се публици старијој од 5 година. Редитељ представе је Стиве Типади, сценографија и лутке дјело су Сали Тода, а музика Михе Петрића. У представи играјуАлеш Крањец и Весна Кузмич.

Прича Ханса Кристијана Андерсена о „Дјевојчици са шибицама“ је лијепа и срдачна прича која указује на људску крхкост и моћ маште да побуди наду.

Представа се изводи у кружном, интимном простору у ком публика може да доживи сањиви, магични свијет очаравајућих лутака, упорних сјенки и оригиналне музике... топлу и њежну продукцију са савременим заокретом.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.