Отворен ИНОСТ у Бањалуци: Ученици из Прњавора представили се соларном сушаром за воће

Манифестација посвећана иноваторима и иновацијама...

Maja Isović Dobrijević / 18. април 2018

Међународна изложба идеја, иновација и стваралаштва ”ИНОСТ МЛАДИХ 2018” отворена је данас у Дому омладине у Бањалуци, а радови ће бити изложени до 20. априла.

На изложби  су представљени радови иноватора из удружења, савеза, асоцијација и појединаца, ученика, студената и наставника из Републике Српске, БиХ и других земаља.

Иност на којем више од 500 излагача и учесника из региона и свијета представити око 350 експоната отворио је Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић.

Комић је рекао новинарима да је ова манифестација респектабилна и да млади на њој треба да представе своје могућности. Он је изразио задовољство чињеницом да се манифестација одржава 20. пут, као и иновативношћу младих који на њој излажу.

 

 

Комић је рекао да је ово манифестација младих који носе енергију потребну посебно у ослобађању иновативних активности, идеја, иновација и свега онога што треба да буде обиљежје приступа привреди и пословању.

Он је рекао да Министарство науке и технологије помаже иноваторе и развој нових технологија.

"Изузетно је важно у подстицању иновативности да се развију сви сегменти, модели и да се иновативна заједница и академска истраживачка заједница доведу у везу са пословним сектором и да се на тај начин постигне комерцијализација знања, која путем трансфера технологија и реализације иновативниох идеја треба да допринесе конкуретности привреде, отварању нових радних мјеста и свеопштем развоју", рекао је Комић.

 

 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је рекао да град и ове године у оквиру обиљежавања Дана града подржава "Иност младих".

"Град Бањалука је град младих, знања и Универзитета и изузетно нам је важно да његујемо и овај догађај и овакве манифестације. Град Бањалука у оквиру обиљижавања овогодишњег Дана града организовала или подржала више од 50 манифестација од којих су многе везане за генерацију средњошколаца и студената”, рекао је Радојичић.

Предсједник Савеза иноватора Републике Српске Милован Бајић рекао је да на изложби учествују излагачи из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Русије, Румуније, Француске, Италије, Марока, Индије и САД.

“Награде ће добити најбољи ментори и најбољи учесници по категоријама, а распон награда је до 1.000 КМ”, истакао је Бајић.

Велику пажњу посјетиоца привукао је соларна машина за сушење воћа који су направили ученици из Прњавора.

 

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.