Отворена изложба Слободан Драгаш- Рани радови

Изложбу су приредили Вања Шмуља и Ренато Ракић а поставка у централном холу НУБРС траје до 31. маја 2021.

BUKA portal / 22. април 2021

 

Слободан Драгаш (1957–2006) је био први бањалучки академски вајар. Школу примијењених умјетности, Одсјек камен, завршио је у Сплиту 1978. године а Академију ликовних умјетности, Одсјек вајарство,  у Сарајеву 1984. Поред вајарства бавио се сликарством, графичким дизајном и педагошким радом. Оставивши легате Музеју савремене умјетности, Бањалучкој епархији и Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске даровао је своме граду све на чему је за живота радио.

Поводом 15 година од његове смрти Народна и универзитетска библиотека Републике Српске уприличила је изложбу његових радова. Овај пут публика ће имати прилику да види и неке од радова из најранијег стваралачког опуса овог умјетника. Било да је у питању оловка, графика или туш, сви Драгашеви цртежи носе препознатљиву линију и енергију извајаног Ероса, као силе која на окупу држи и везује читав универзум. Да чулност, кроз хармонију мушког и женског принципа, за Драгаша представља заправо иницијацију у бесмртност, свједоче и његови љубавници који се, добивши крила, претварају у анђеле.

Дио поставке је и камена скулптура Давида Штрпца. Овај експонат, који се и тематски и врстом издваја од остатка изложбе, нашао је своје мјесто испред Собе сјећања на Петра Кочића.

Изложбу су приредили Вања Шмуља и Ренато Ракић а поставка у централном холу НУБРС траје до 31. маја 2021.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.