Отворено писмо Додику: Изградњом хидроелектране угрожава се Национални парк Сутјеска

Представници Центра за животну средину из Бањалуке су упутили отворено писмо предсједнику РС Милораду Додику...

Maja Isović / 20. октобар 2013

Подсјетимо да је Влада Републике Српске у фебруару 2012. године донијела Одлуку којом се даје сагласност за изградњу малих хидроелектрана на подручју Националног парка Сутјеска, а еколози до данас покушавају да укажу на све посљедице реализације овог плана. Према овом плану планирана је изградња укупно пет хидроелектрана на ријекама Сутјеска и Хрчавка, које су бисери, не само у оквиру Националног парка, него на међународном нивоу.

“Обраћамо Вам се поводом активности у Националном парку Сутјеска које могу потпуно да обесмисле резултате Студентске радне акције ‘Тјентиште 2013’ и осталих активности које имају за циљ да у најбољем свјетлу покажу туристички потенцијал који има Национални парк Сутјеска. Центар за животну средину жели да поздрави Ваше присуство и подршку Студентској радној акцији ‘Тјентиште 2013’, одржаној прошлог викенда у НП Сутјеска, а са циљем доприноса реконструкцији Тјентишта, као центра ове туристичко-ваздушне бање”, стоји у писму предсјенику РС које потписује Наташа Црнковић, предсједница Удружења.

Истиче да овај чин виде као охрабрујући корак који указује да институције Републике Српске нису заборавиле на важност нашег првог и највећег националног парка, чије природно и културно-историјско насљеђе треба сачувати за будуће генерације које ће живјети на овим просторима.

“Стога осјећамо одговорност и обавезу да Вас упознамо са активностима у НП Сутјеска које пријете да трајно униште непроцјењиво природно богатство НП Сутјеска. Ријеч је о плановима за изградњу малих хидроелектрана у кањонима ријека Сутјеска и Хрчавка, које се налазе у срцу националног парка. Уколико се реализује изградња ових ХЕ, постоји реална опасност да НП Сутјеска изгуби међународну категорију националног парка”, каже она.

Истиче да се овим плановима успротивила не само домаћа стручна јавност, већ и представници академске и стручне заједнице региона и Европе, као и велики број удружења и локалног становништва.

“Вјерујемо да нисте били информисани о овим активностима које пријете НП Сутјеска у које је укључена Влада Републике Српске, те да ћете искористити своја уставна и законска овлаштења како бисте сачували ово непроцјењиво природно благо. Уколико се наруши природна равнотежа и нетакнута природа, НП Сутјеска ће изгубити свој највећи потенцијал за развој. Упркос озбиљним оптужбама за подршку криминалним и незаконским активностима које се упућују према институцијама Републике Српске, одлучност и иницијатива које сте прошле седмице показали на Тјентишту даје нам наду да Ви као Предсједник Републике Српске на прво мјесто ипак не стављате интересе приватних компанија”, кажу из овог бањалучког удружења.

Истичу да желе да вјерују да “стојите иза својих ријечи и да су Вам на првом мјесту интереси грађана, посебно младих и генерација које тек требају да живе на овим просторима. Спремни смо да Вам уступимо информације за наведене тврдње, као и приједлоге на који начин би НП Сутјеска могао бити развојна шанса за читаву регију. Одрживим развојем овог подручја би био отворен већи број радних мјеста него што је то случај са пројектима хидроелектрана, искориштен туристички потенцијал, а истовремено би се очувале природне вриједности овог подручја”, стоји у писму.

 

Национални парк Сутјеска

Предсједника Додика позвају да хитно предузме одлучне кораке који ће осигурати трајну заштиту природних вриједности Републике Српске, као што је и НП Сутјеска, који свједочи о храбости наших предака да очувају нашу земљу и њена богатства за будуће генерације. ГЛОБАЛНА ВРИЈЕДНОСТ СТАНИШТА Подсјетимо да је Центар за животну средину из Бањалуке почетком септембра поднио тужбе против Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС због одобравања Студија утицаја на животну средину малих хидроелектрана у Националном парку Сутјеска. Из Центра су тада поручили да су тужбу поднијели они, али да је у читав процес укључено неколико десетина домаћих и међународних невладиних еколошких организација и велики број научника из природниих области, који стручним мишљењима дају допринос овој борби. Наташа Црнковић је рекла да кањоне и клисуре Сутјеске и Хрчавке карактерише висок геоморфолошки, екосистемски и специјски диверзитет, па многи сматрају да ова станишта имају глобалну вриједност, а на нивоу Босне и Херцеговине су један од најбогатијих и најосјетљивијих типова екосистема. “Управо у таквим рефугијумима су развојни центри флоре, фауне и вегетације. Директан утицај хидроелектрана би био на популације дивокоза, свих врста риба, великог броја бескичмењака, као што су вилин коњици, птица које се гнијезде и хране у кањонима, медвједа и многих других животиња, те популација огромног броја ендемских и ријетких врста биљака”, објаснила је раније за БУКУ Наташа Црнковић. Национални парк „Сутјеска“ је најстарији и највећи национални парк у БиХ који се од свог оснивања, 1962. године бави туризмом. „Сутјеска“ је по својим природним вриједностима и љепотама бисер РС и БиХ. Овај Национални парк обухвата пространо планинско подручје на тромеђи Босне, Херцеговине и Црне Горе, оивичено ријекама Пивом, Дрином, изворишним током Неретве, те планинским масивима Биоча, Вучева, Маглића, Волујака, Лебршника и Зеленгоре. Површина парка износи 17.250 ха, од чега је преко 66 одсто покривено шумама, а остатак чине ливаде, пашњаци и голети изнад горње границе шума, а прашума Перућица је једна од посљедњих прашума у Европи. Поред тога, Национални парк “Сутјеска” управља ловиштем “Зеленгора, које захвата површину од око 53.240ха.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.