Ова држава је ново огромно жариште, по броју заражених престигли све осим САД-а

БРАЗИЛ је с регистрованих 330.890 особа заражених коронавирусом надвладао Русију те је на другом мјесту, иза САД-а.

BUKA portal / 23. мај 2020

У Бразилу је у петак забиљежен 1001 смртни случај од коронавируса, чиме се број укупно умрлих у тој земљи повећао на 21.048, објавило је бразилско министарство здравства.

Но агенција Реутерс наводи да је истински број и случајева и смрти у Бразилу вјеројатно већи јер је та земља појачала тестирања.

У Сао Паулу, најтеже погођеном граду, зрачни видеозаписи показали су редове отворених парцела на гробљу Формоса, а такве слике и пораст обољелих прате и све учесталије оштре критике на рачун крајње десног предсједника Јаира Болсонара због поступања у пандемији и наставка девастација у амазонској прашуми, што додатно продубљујуће политичку кризу у Бразилу.

Откад је почела епидемија, Болсонаро је изгубио два министра здравља након што је вршио притисак да промовирају рану упорабу антималаријских лијекова попут клорокина и хидроксиклорокина. Отишло је и неколико високих стручњака за јавно здравство, а многи су замијењени војницима, од којих је генерал Едуардо Пазуелло као привремени министар здравства одобрио нове смјернице за ширу упорабу тих лијекова у блажим случајевима.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.