РОДИТЕЉИ ОГОРЧЕНИ “Наша Влада воли крваве прсте наше дјеце. Нашу Владу није брига за нашу болесну дјецу”

Ова држава нема милости

T.Čalić / 25. април 2019


Иницијатива групе грађана обољелих и дјеце обољеле од дијабетеса у БиХ – „За живот са мање боли“, чији је циљ да се на терет ентитетских здравствених завода обољелим од дијабетеса "тип 1" осигурају континуирани мјерачи глукозе, нажалост није наишла на разумијевање доносиоца одлука.


Влада ФБиХ је управо одбила иницијативу и тиме онемогућила дјеци Босне и Херцеговине да мјерачи за континуирано мјерење шећера у крви буду свима доступни путем Листе ортопедских помагала. 


Наша Влада воли крваве прсте наше дјеце. Нашу Владу није брига за нашу болесну дјецу. Од наше Владе ништа боље нисмо ни научили. Боље да не кажем шта сам ја као мајка болесног дјетета пожелила Нашој Влади. Али Влада треба да зна, да ми мајке смо родиле, љуљале, дисале и дишемо над нашом дјецом и да ми мајке, ми родитељи никад не одустајемо. Идемо још јаче у борбу за једнака права болесне дјеце у цијелој БиХ. Идемо и не одустајемо”, објавила је једна од мајки  на ФБ страници Нови хоризонти Тузла, удружења које је заједно са још 24 удружења са подручја цијеле БиХ покренуло уву иницијативу, као и петицију коју је потписало 12.000 грађана.

 

Готово све земље у Европи, а однедавно и Хрватска и Црна Гора обезбиједиле су дјеци и свим обољелим од дијабетеса тип1 континуиране мјераче глукозе, који су спас за дијабетичаре овисне о инзулину- њиме се избјегава боцкање иглом, али и омогућава континуирана контрола разине шећера у крви, и током ноћи.

Дјеца обољела од дијабетеса тип1 у просјеку дневно из прстића  мјере ниво глукозе 10 пута, односно 300 пута мјесечно, а 3.600 годишње.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.