Ова италијанска регија нуди 27.000 долара сваком ко се одлучи овдје преселити

Друга најмања италијанска регија, Молисе нуди 27.000 долара сваком ко се одлучи преселити на ово подручје.

BUKA portal / 14. септембар 2019

Власи ове мале регије смјештен на јужном дијелу Италије недалеко од Напуља, овим потхватом желе повећати популацију 106 слабије насељених села и мањих градова. Тамошње власти свим новим придошлицама који се одлуче на потпуну животну промјену планирани износ исплатиће у мјесечним ратама од 770 долара  кроз три године, пише ЦНН.

Ипак, да не би све било тако једноставно и идилично, постоји неколико 'цака'.

Насеље у која долазе мора имати мање од 2000 становника, а придошлице се морају обвезати на покретање властитог посла, пише УСА Тодаy.

- Желимо направити више од добротворне акције. Желимо да људи уложе овдје. Могу отворити било коју врсту пословања: пекару, књижару, ресторан - било што. Тако ће наши градови оживјети, а популација ће се повећати - казао је за Гуардиан Донато Тома, предсједник регије Молисе.

Иначе, у посљедњих десет година готово 10.000 људи напустило је ову регију, чиме је популација Молисеа према посљедњем попису становништва из 2018. године спала на свега 308.000 људи.

Но негативни демографски тренд биљежи се и у остатку Италије. Према подацима талијанског државног статистичког завода, по први пут у посљедњих 90 година је број становника Италије пао на око 55 милиона.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.