Ова средња школа у БиХ нуди 200 КМ сваком ко упише ова занимања

ЈУ Средња грађевинска школа Мостар од септембра нуди 200 КМ сваком ученику који упише једно од три занатска занимања.

BUKA portal / 19. јун 2019

 

Уписи у средње школе у ХНК почињу 24. јуна, због чега су мали матуранти на мукама како да изаберу жељено занимање. Овогодишњим завршеним основцима у ХНК приликом уписа у предстојећу школску 2019/2020. годину биће понуђене стипендије уколико се одлуче за једно од дефицитарних занимања.

 

"Према потребама привреде, у ЈУ Средњој грађевинској школи увели смо три занимања трећег степена сложености и то:  керамичар-терацер, зидар-фасадер, те декоратер зидних површина. У договору са грађевинским компанијама од септембра ове године нудимо стипендију од 200 КМ мјесечно током читавог школовања свим ученицима који се одлуче за једно од ових  дефицитарних занимања" наводи се у саопштењу школе

 

За овај корак смо се одлучили зато што је цијелом региону пријеко потребан овај кадар. Грађевинска индустрија цвјета; међутим, велики проблем грађевинским компанијама представља недостатак квалифициране радне снаге.

Приликом осмишљавања и доношења наставног плана и програма, узели смо у обзир потребе локалног тржишта рада добивене из Службе за запошљавање и од привредних субјеката. 

"Наша школа формирала је вијеће које ради на планирању садржаја и програма, савјетује школу о свим питањима која се тичу обуке, те помаже јачању везе између школе и привреде" истичу у школи.

У БиХ и другим земљама Балкана настоји се имплементирати дуални систем образовања који је актуелан у Њемачкој, Аустрији и Швицарској. Овај систем подразумијева мањи број часова теорије, те већи број часова практичне наставе, која се од почетка школовања одвија у предузећима.

 На овај начин осигурава се да ученици непосредно по завршетку школовања имају загарантовано радно мјесто у компанији у којој су обављали практичну наставу, као и да већ посједују сва неопходна знања.

Стога Мостар заједно с Гораждом, Приједором и Градишком, а у сарадњи с њемачком организацијом Гиз, израђује правилник о практичној настави који ће дефинисати права и обавезе ученика, школа, наставника, родитеља и свих одговорних у ланцу образовања

ЈУ Средња грађевинска школа Мостар настоји пратити европске токове, те бити дијелом овог дуалног система образовања.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.