Овај град је постао најтранспарентнији у региону: Грађани путем апликације имају увид у баш све трошкове

Сви грађани од овога тједна преко бесплатне апликације имају увид у исплате из бјеловарског градског буджета, укључујући исплате правним и физичким особама, као и трошкове попут дневница свих запосленика Града

BUKA portal / 22. мај 2019

Апликацијом се жели постићи највиша могућа разина транспарентности те спријечити могућности за страначко кадровирање, непотизам и запошљавање у Градској управи због куповања изборних гласова.

Пројектом се уједно жели спријечити додјељивање послова, донација и других врста исплата по критеријима политичке или родбинске повезаности, као и непримјерено трошење прорачунских средстава, али и потакнути грађане на активнију сурадњу с Градском управом.

"Грађани имају право знати на што се троше њихове куне, а ми у Бјеловару немамо што скривати", истакнуо је бјеловарски градоначелник Дарио Хребакпредстављајући у Новинарском дому тај јединствени потхват у Хрватској и овом дијелу Еуропе.

Наиме, таква разина транспарентности до сада у Хрватској није уведена нити у једно тијело јавне власти, а Хребак очекује да ће примјер Бјеловара ускоро почети слиједити и други градови у Хрватској како би се вратило повјерење грађана у институције.

Нису сви градоначелници шерифи

"Нису сви градоначелници шерифи и на овај начин шаљемо снажну поруку да нису сви исти. Оваквим и сличним потезима можемо поновно вратити повјерење грађана у политику и институције које смо изгубили у посљедњих 30 година", рекао је Хребак на представљању пројекта на којем се радило шест мјесеци, а стајао је око 140.000 куна.

 

Не може се више са старим потрошеним бирократским апаратом из прошлог стољећа градити модерно друштво 21. стољећа, поручио је бјеловарски градоначелник.

По ријечима Вука Вуковића с Института синергије знаности и друштва, 90 посто хрватских грађана сматра да је корупција изузетно раширена у локалној и регионалној самоуправи, а такво поражавајуће увјерење један је од горућих друштвених проблема.

"Повјерење се мора успоставити и поштена власт нема што скривати. Потребне су радикалније и конкретније мјере за транспарентност локалне власти, тако да јавност има увид у сваку појединачну трансакцију из локалног прорачуна", казао је Вуковић.

Бјеловар је још у вељачи путем апликације отворио свој прорачун јавности и омогућио једноставан увид у прорачунске ставке и развојне учинке прорачуна. Сада је у сурадњи с Институтом синергије знаности и друштва, који је израдио апликацију, отишао корак даље и пружио увид у исплате из градског прорачуна.

На представљању је изнесен и примјер САД-а, гдје су све појединачне трансакције из федералног прорачуна од 1,5 билијуна долара доступне јавности у интерактивној интернетској тражилици.

Преузето са Хина


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.