ОВАКО ИМ И ВИ МОЖЕТЕ ПОМОЋИ: Иницијатива за бољи положај грађана обољелих од дијабетеса у БиХ

Ви им можете помоћи потписивањем онлине петиције, јер је сваки потпис важан.

Maja Isović Dobrijević / 12. фебруар 2019

Foto: Ilustracija

 

У БиХ покренута је петција којом се тражи бољи положај грађана обољелих од дијабетеса. Ријеч је о иницијативи групе грађана обољелих и дјеце обољеле од дијабетеса у БиХ –„За живот са мање боли“. Ви им можете помоћи потписивањем онлине петиције, јер је сваки потпис важан.

"Група грђана Либре БиХ су сами саставили и шаљу дописе битним факторима у Босни и Херцеговини ( Федерацији БиХ, Републици Српској ) везано за револуционарну технологију континуираног мјерења глукозе( шећера) у крви. Потписом и подршком овој инцијативи дајете шансу за боље сутра,  начин како поправити квалитет живота дијабетичарима и њиховим породицама, те донијети краткорочне и дугорочне уштеде здравственом систему. Ово је иницијатива групе грађана обољелих и дјеце обољеле од дијабетеса у БиХ –„За живот са мање боли. Краткорочне јер постоје озбиљне студије које показују да континуирано мјерење смањује хипогликемије чија су честа посљедица интервенције хитне помоћи и болничко збрињавање. Док дугорочне скупе дијабетичке компликације као што су сљепило, ампутације и дијализа – не треба ни спомињати", појашњавају из ове Иницијативе.

Кроз иницијативу тражи се да се грађанима Босне и Херцеговине који болују од дијабетеса генерално осигура приступ ЦГМС и фГМС технологији континуираног мјерења глукозе!

Весна Зарић, предсједница удружења особа обољелих од дијабетеса ДИАБЕТно1 из Бањалуке каже да се ова петиција односи на покретање иницијативе "Живот са мање боли" да се сензори за континуирано мјерење шећера из међустаничне течности уврсте на листу фонда здравственог осигурања .

 

Фото: Весна Зарић, Бука архива

 

"Покушаће се јавности и струци приближити потреба обољелих за бољом регулацијом обољења која се постиже управо што чешћим увидом у нивое шећера да би се избјегло или одгодило настајање комплилација које ово обољење носи као и потреба за што квалитетнијим животом самих обољелих.Потребно је што више потписа да би се подигла свијест људи из струке, фонда здравственог осигурања али и шире јавности. Обољелима је сваки потпис битан јер показује освјештеност становништва за побољшање статуса особа које су обољеле од дијабетеса, такође указивање на здраве животне навике, едукацију о обољењу и промоцију здравих животних навика", каже за БУКУ Весна Зарић.

Она каже да у БиХ имамо све више обољелих од дијабетеса и све су чешћи случајеви дјеце и младих који обољевају од дијабета.

"Да би се постизали добри резултати потребно је вратити едукације за обољеле, као и повећати број тракица за мјерење шећера или што ова иницијатива жели да се на листу фонда уведу нове технологије тј. сензори.Дијабетес који добија млађа популација је хронично обољење са којим живите цијели живот и које траје и кад напуните 18. Ваш живот и квалитет истог зависе од едукације, инсулинске терапије, увида у разине и кретања шећера у крви, исхране и кретања. Једно без другог не иде", појашњава Весна.

Више о петицији и иницијативи можете прочитати ОВДЈЕ.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.