Овде не знају за саобраћајне гужве и несреће, не гуше се у бензину: Земља у којој је здравље на првом мјесту! (ФОТО)

Живот без бицикла у Холандији је незамислив. У земљи са 17 милиона становника, налази се 23 милиона бицикала и на сваку породицу долазе у просеку три бицикла, пише Анадолу Агенцy (АА).

BUKA portal / 29. новембар 2018

 

 

Холанђани бицикл највише користе као превоз до посла или за превоз деце у школу. Холанђани користе бицикл као превоз без обзира какве временске прилике биле.

 

Према истраживањима, бицикл се у овој земљи у 22 одсто процената користи за посао, 18 одсто за одлазак у школу, 14 одсто за куповину.
Када је реч о коришћењу бицикла на родном плану, Холанђанке за 80 одсто више користе бицикл од мушкараца у тој земљи.

 

Бицикл је у овој земљи популаран због чињенице да је користан за здравље, затим због избегавања великих гужви у саобраћају, али и због економичности.
У Холандији се сваке године прода милион бицикала, становништво је у великој мери заинтересовано за половне бицикле, тако да већина холандске популације вози половне бицикле.


 

 

Масовније постављање бициклистичких стаза у Холандији је почело након протеста 1970-их година који су одржани због повећања броја саобраћајних несрећа у овој земљи.
У Холандији се данас налази укупно 35.000 километара бициклистичких стаза, што је врло близу обиму Земље по екватору (40.077 километара). Годишњи пређени пут бициклом у овој земљи по глави становника износи 888 километара.
Свака аутобуска или железничка станица у Холандији, осим за паркинг за аутомобиле, обавезно има и паркиралиште за бицикле. У холандском граду Утрехту тренутно је у току градња највећег светског бицикл паркинга капацитета од 12.500 бицикала.
Осим домаћег становништва, бицикл је врло популаран као превозно средство и код туриста, па је тако и велики број туриста који унајмљују бицикл приликом обиласка историјских знаменитости.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.