Ове године уништен значајан дио Амазонске прашуме, активист: Ово је изван контроле

ВИШЕ од 9 тисућа квадратних километара Амазонске прашуме у Бразилу раскрчено је у посљедњих 12 мјесеци, показују прелиминарне бројке које је у петак представио бразилски Национални институт за свемирска истраживања (ИНПЕ).

BUKA portal / 08. август 2020

 

То представља раст од 35 посто у односу на исти период прошле године. Између коловоза 2018. и српња 2019. уништено је 6844 квадратних километара прашуме, тврди ИНПЕ, који је анализирао сателитске снимке шуме. 

"Дефорестација у Бразилу је очито изван контроле", упозорио је за портал Г1 Марцио Астрини, извршни тајник бразилске невладине организације Оссерваторио д о Цлима.

Астрини страхује да би бројка могла нарасти до 13 тисућа квадратних километара након што се уброји и период од коловоза 2019. до српња 2020. године.

Бразилски десни предсједник Јаир Болсонаро, на власти од почетка 2019., критизиран је због великих пожара у Амазонској регији. Еколози га оптужују да није учинио довољно како би спријечио ватру запаљену како би се проширила подручја за пољопривреду. 

"Веће бројке иду руку под руку с политикама предсједника Јаира Болсонара", написала је еурозаступница Анна Цаваззини, стручњакиња за Бразил.

Позвала је на мјере за заустављање дефорестације, попут закона о добавним ланцима и заустављања споразума о слободној трговини између јужноамеричког савеза Мерцосура и Еуропске уније.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.