Ове три ствари немојте радити за вријеме потреса

Злата вриједни савјети.

BUKA portal / 09. јануар 2021

На темељу вишегодишњег истраживања о томе како се људи озљеђују или страдају тијеком потреса, те на основу искустава америчких и међународних тимова за трагање и спашавање, три су ствари које не бисте требали радити у вријеме потреса.

Немојте трчати ван

За вријеме потреса немојте трчати ван или у друге просторије. Простор у близини вањских зидова зграде је опасан па бисте га требали избјегавати. Прозори, фасаде и архитектонски детаљи често су први дијелови зграде који се урушавају. Према томе, ако сте за вријеме потреса унутар стана, останите ту, а ако сте вани, останите вани. Уз то, понекад потрес може бити тако јак да може срушити неке предмете. Како они не би пали на вас и озлиједили вас, лезите прије него што вас потрес сруши.

Немојте стајати на вратима

Ни у модерним кућама врата нису чвршћа од било којег другог дијела куће, а врата вас не штите од могућих озљеда узрокованих падом или предмета који се сруше тијеком потреса. Немојте стајати на вратима у вријеме потреса, сигурнији сте испод стола.

Избјегавајте “трокут живота”

“Трокут живота” укључује три савјета: спустите се на земљу, сакријте се и држите се за нешто чврсто. Но, ти савјети као и неки слични њима потенцијално могу бити опасни за живот, пише Университy оф Wасхингтон. Теорија “трокут живота” темељи се на неколико погрешних претпоставки, попут оне да се зграде тијеком потреса увијек урушавају и при томе униште сав намјештај, што није истина.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.