Ових пет градова платит ће вам да се код њих преселите

Тражите ли ново мјесто за живот, а немате новца на бацање или желите дати отказ и пронаћи нови посао?

BUKA portal / 02. септембар 2019

Могуће је, под увјетом да се преселите у нека од мјеста која ће вас потакнути на то знаменкама на рачуну. Они који размишљају о промјени географске ширине и дужине, а немају новаца на бацање могу размислити о Грчкој, Италији, или се запутити преко оцеана, пише Пункуфер.хр.

Антикитера, Грчка

Иако је окружена прекрасном природом и морем, Антикитера није популарно туристичко одредиште. Налази се четрдесетак километара од Крете, а већина сталних становника живи у једином насељеном мјесу на отоку - Потамосу. Како би помладила демографску слику мјесна бискупија позива обитељи које ће добити кућу, земљиште и мјесечну стипендију у висини од 500 еура, односно око 3700 куна, која ће им се исплаћивати у прве три године живота на отоку.

Тулса, Оклахома

Тулса у америчкој савезној држави Оклахоми нуди око 65 тисућа куна онима који су се спремни ондје запослити годину дана. Одабрани кандидати моћи ће се преселити у нове станове, плаћати само 33 посто од реалне цијене најамнине, а режије ће бити бесплатне прва три мјесеца. Сврха програма је привући амбициозну радну снагу у Тулсу.

Лоцана, Италија

Преселите ли се у талијанску Лоцану (провинција Торино, регија Пиемонте) могли бисте добити чак 9 тисућа еура, али само у случају да испуњавате два увјета. Један од њих је да имате дијете те да годишње зарађујете најмање 6 тисућа еура. Популација града са 7000 становника, колико је имао почетком 20. Стољећа пала је на мизерних 1500, због чега је и настала иницијатива градских власти. Лоцана је смјештена у националном парку, па овдје има мноштво могућности за активан живот и рекреацију.

Самбуца, Италија

Власти града Самбуце на Сицилији одлучиле су спасити град од нестајања продајом некретнина за 1 еуро. Будући да је град власник кућа и станова сви који то пожеле могу купити некретнине по повољној цијени. Нови власници у року од три године морат ће уложити најмање 112 тисућа куна (15 тисућа еура) у уређење стана, а приликом купње ваља оставити полог од око 38 тисућа куна.

Чиле, Јужна Америка

У жељи да постане иновацијски центар Јужне Америке, Чиле од 2010. позива заинтересиране из цијелог свијета да се преселе и развију свој стартуп. Сјајни ментори, једногодишње визе, добри увјети за рад, као и потицај од десетак тисућа долара само су неки од разлога зашто све више младих одлази преко оцеана у потрази за пословним приликама.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.