Најљепше је на државним јаслама: Како је системски направљен јаз између радника?

У Републици Српској се свјесно прави јаз између радника у реалном и јавном сектору, а све због куповине социјалног мира и предстојећих локалних избора.

Milovan Matić / 18. децембар 2019

 Као резутат вишедеценијске политике запошљавања у јавном сектору и гушења и уништавања реалног, добили смо ситуацију у којој је држава постала најпожељнији послодавац.
Више од 70 одсто грађана који раде у реалном сектору данас преживљавају, очекујући да ће се нешто промјенити, да ће власт напокон схватити у каквом нам је стању привреда и да је оваква ситуација неодржива.

За сада нема назнака да ће се нешто промјенити, осим што ће се у наредном периоду направити још већи јаз између радника накачених на буджет и оних који зарађују плату код „приватника“.

Јер, власт је одлучила повећати плате буджетлијама до 20 одсто, како онима којима је то стварно неопходно, попут просвјетних радника, па до оних који то ничим нису заслужили. 

На ово посебно указују из опозиције.

Тако Јелена Тривић, посланица из ПДП-а и професорица на Економском факултету у Бањалуци каже да се ми још увијек нисмо вратили на ниво који смо имали прије више од 10 година и да званично можемо да кажемо да је ово изгубљена декада.
Она је у свом осврту на повећање плата у јавном сектору рекла да су на сцени манипулације власти и да се на овај начин само прави још већи јаз између буджетлија и радника у реалном сектору.
„Власт навикне људе на мрвице и онда им дате мрвицу и по и представите како сте им дали нешто величанствено. Ово би било нормално да смо имали сваке године повећања плата, а ми се враћамо на 2008. годину и још се нисмо вратили. Знајући ниво манипулације ове власти сва образложења ме не изненађују. Они мисле да је довољно само повећати порезе. Јаз који стварају између приватног и јавног сектора је огроман. 60 одсто радника овдје ради за плату до 600 КМ. Па то није нормално у каквим ми условима живимо“, рекла је Тривић.

Она наводи да ова власт својим поступцима ствара друштво које је неодрживо и у којем једино посао на државним јаслама је сигуран и пожељан.

„Стварате једно болесно друштво у којем је направљен такав притисак за рад у приватном сектору. Ја се јежим на ставове људи који наводе да је само у јавном сектору сигурно. То је створила ова власт и није било прије тако. Они немају идеје, а њима је једини циљ да уђу у сљедећу годину и кажу да је порасла просјечна плата. Али то се не ради да Влада узме паре из буджета и повећава плате у јавном сектору, вуче их, већ тако да створи претпоставке да реални сектор диже плате. Тамо је највећи број радника. Ако сте већ нашли паре, прече је било смањити порез на плате. Ја подржавам повећања плата, али ваша безидејност је овдје толико изражена да ми се чини да се све своди на тај изборни циклус и изборну годину. Морам рећи да су ове измјене неправичне. У условима у којима људи живе са 500 или 600 марака ово повећање није правично“, рекла је Тривић. 
Пет просјечних плата или 10 просјечних пензија имају директори предузећа који су губиташи,. Да смо ми од тих јавних предузећа која су по некој нормалној логици требала да одбаце 200 милиона, а за првих 6 мјесеци отплатили су 6 милиона, да смо од њих направили оно што треба да буду за ову земљу, онда бисмо могли рећи да ова влада нешто ради и има реформске процесе. 


Посланик СДС-а Зоран Видић наводи да Влада нам није понудила ништа реформско и да сви закони које је ових дана послала у Скупштини представљају само куповину социјалног мира међу грађанима запосленим у јавном сектору и појачавању погледа на државу као најбољег послодавца.

„Говоримо о реформама и реформским законима, а онда нешто што смо чекали 10 година доносимо хитно. То нам све говори. Нема ту ништа реформско. Шта ће реформско бити у примању било ког запосленог? Колико ће и на шта се односити то повећање плате у стварном животу било ког запосленог? Неће ништа! Разлози које власт наводи су шаролики. Повећање конкурентности, кажу. А питам, чега? Државе, као и даље најбољег послодавца. То нам је највећа трагедија у РС што је држава најбољи послодавац. Наравно, генерално гледано, јер има пожељних послодаваца и у реланом сектору. Али, ако узмемо у обзир ниво радничких права, плату и накнаде плате, разна права из посебних колективних уговора видимо да ми само тај јаз повећавамо. Причамо о најнижим платама, о платама у нископрофитним индустријама. Ако радник у приватном сектору нема барем 30 одсто већу плату у старту, од оне у јавном, за њега ће управа бити први избор. Свако ће радије гледати да се утрпа у неку агенцију, министарство, водовод него да иде код приватника и ради за исти новац. То је потпуно јасно“, рекао је Видић.

Он наводи да ће се на овакав начим систем једног дана само урушити. Како каже, то данас никог на власти није брига јер је сад важно само прегурати локалне изборе, а онда ће требати опште и тако у круг. 
„Кад све ово сагледамо ми као спомињено демографску слику, конкурентност, продуктивност. Овдје нико није спреман да направи пресјек стања. Да видимо колико нам људи треба и гдје. Па свака приватна фирма би пропала за мјесец дана када би пословала по принципима и начелима по којим послују јавна предузећа. Ви оваквим корацима само додатно популаризујете такве послове. Истина је да су ове плате у јавном сектору мале и требају бити веће. Овакав систем дугорочно не може да функционише. Сутра ће се измислити неке нове акцизе, већи ПДВ... Нико не води овдје рачуна о макроекономским показатељима, већ је важно ући у изборну годину са већом просјечном платом. Неко ко је наумио отићи одавде он ће отићи без обзира што му ви дижете плату за 70 марака. Или, да ћете тако некога навести да добије друго, треће или четврто дијете. Нећете. Овдје нема истинских реформских закона. Ништа се не ради конкретно. Ово само служи за предизборне скупове да се каже повећали смо плате. Ово неће довести до благостања у земљи“, рекао је Видић. 

И посланик ПДП-а Љубиша Крунић слично размишља. Он сматра да је Влада одлучила да се упусти у један популистички поступак повећања плата у јавном сектору не би за кратко купила наклоност људи који тамо раде. У сито вријеме они су потпуно игнорисали посљедице које ће овакви потези донијети са собом, јер нови раст плата буджетским радницима, без раста плата кроз олакшице приватном сектору је само продубљивање подјела међу радницима.

„Кад је Јелена Тривић предлага да се измјени Закон о доприносима није било пара, а сад има за повећање плата у јавном сектору. Да ли ово повећање може задржати младе људе у овој земљи? Не може! Прошло повећање просвјетним радницима је било такво да се појединим радницима плата повећала за 34 марке. И то ми зовемо неким повећањем. Ово је чисто популистичка политика пред изборе. Неко ко школује будућност ове земље треба да има нормалну плату са којом може нормално живјети. Ми се морамо осврнути прво на реални сектор у коме ради цирка 200.000 људи. Када је на дневном реду био закон о подстицајима у привреди рекао сам да тај закон неће дати никакве ефекте и био сам у праву. Ја јесам за повећање плата у јавном сектору, али шта ћемо са реалним. Да ли ћемо правити још већи јаз па да некоме повећавамо плате, а да већина ради за плату од 500 до 600 марака. То ће само још више тјерати људе из реалног сектора. Једни траже мјесто у јавном, други у иностраству. Људи ће отићи. У Требињу не можете више наћи тесара, зидара, вариоца, а тако је и у осталим градовима. Ми доводимо људе из Бангладеша, а наши људи одлазе, јер немају за шта да раде и чему да се надају“, рекао је Крунић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.