Ово је једино село на свијету које је изгубило своју државу: А становници се не жале и живе као у бајци!

Природа око њега је фасцинантна колико и чињеница да управо ово село не припада никоме.

BUKA portal / 06. август 2019

До Туртука је јако тешко доћи. Мали засеок налази се на самом крају долине Ладакх Нубра, на крајњем сјеверу Индије. Природа око њега је фасцинантна колико и чињеница да управо ово село не припада никоме.

Окружује га ријека Схyок и високи врхови планинског ланца Каракорум. Са свих страна су стрме стијене и постоји само један пут који води у и из села.

Вијугава стаза која прелази преко високих усјека до мјеста Лех. Међутим, можда занимљивије од прекрасног крајолика је историја села, јединог села на свијету које је изгубило своју државу.

Док у остатку долине Ладакх живе будисти из Тибета, који настањују Ладакхи, Туртук је село насељено становницима који припадају Балтису, етничкој групи тибетанских коријена који углавном живе у Пакистану у регији Скарду.

Мјештани су Ноорбаксхиа муслимани, суфијска исламска секта који говоре тибетанским балти језиком и имају пуно више везе са сународницима у Балтистану, који се налази унутар Пакистана, тек шест километара низ пут. Уствари, Туртук је био дио Пакистана све до 1971. кад га је индијска војска окупирала током граничног рата дуж Линије разграничења, спорне линије која пролази кроз неке од највиших и најсуровијих планинских крајолика на кугли земаљској.

Село је за туристе отворено 2010. Индија никад није вратила село због забринутости за сигурност границе. Становници који су тог дана 1971. године били у посјети пријатељима или били с те стране границе, више се никад нису могли вратити кућама, а Индија је годинама запечатила то подручје и одржавала строгу контролу над регијом.

Међутим, погранично подручје је у протеклој деценији било мирније. Коначно 2010. Туртук је отворен за туристе што је омогућило странцима да виде јединствено село и начин живота. Становници Балти највише за градњу кућа користе стијене Каракорума које их окружују. Камен им служи и за поплочавање улица, али и изградњу канала за наводњавање, како би залијевали своје усјеве, пише ББЦ.

 

 

Туртук се налази на нижој надморској висини од осталих мјеста у долини и смјестио се на само 2 900 метара надморске висине. Ту љета могу бити веома врућа, а сељани су искористили стијене како би изградили складишта од природног камена који користе за чување меса, маслаца и других кварљивих материјала током љета.

Дух Индије се у селу уопште не осјећа

Познати и као “нангцхунг” у Балтију, што значи “хладна кућа”, ови камени бункери су дизајнирани тако да имају празнине које омогућавају струјање хладног ваздуха кроз који одржава храну хладнијом од вањске температуре ваздуха.

Упркос чињеници да су Индија и Пакистан још увијек у сукобу око Кашмира, у Туртуку се живот одвија мирно. Сељани су добили индијске личне карте након преузимања 1971. године, а недавни напори за модернизацијом долине Нубре, од бољих путева, здравствених услуга и превоза, као и недавни процват туристичких рута, значе да долазе боља времена за Туртук.

Међутим, овдје се не осјећа превише дух Индије. Воћњаци марелице, джамије Ноорбаксхиа, камене куће и канали за наводњавање, као и традиционална балтска јела попут кисера, хељдиног хљеба обложеног месом јака или послужена с мушкатним орашчићем, марелицом, орасима и балаy, супа с великим резанцима од хељде, то чува село вјерним својим блатским коријенима.

Село је посебно симпатично у јесен, када редови стабла тополе мијењају боју и пружају свијетли контраст од камена који је главно обиљежје крајолика. Иако и у другим дијеловима Ладакхе, користе камен за градњу кућа, оне нигдје друго нису тако чврсте и постојане као овдје у Туртуку, без обзира што је то подручје потреса и клизишта.

То је мјесто гдје становници нису само научили да живе у складу са својим шкртим окружјем, него су у томе и успјели. Становници остају вјерни својој култури и коријенима упркос томе што су “изгубили” домовину. Окренути су будућности и туристима из цијелог свијета који их свакодневно обилазе.

 

српскацафе.цом


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.