ОВО ЈЕ ЈЕДИНО СЕЛО НА СВИЈЕТУ У КОЈЕМ НЕМА СРЧАНИХ БОЛЕСНИКА Инфаркт код њих не постоји, а ево зашто је томе тако

Здравствени феномен

BUKA portal / 22. април 2019

Стотинама километара удаљено од боливијског главнога града Ла Паза, смјестило се сеоце Цхимане, како се називају и његови становници. На самоме рубу Амазонске прашуме и удаљено од "цивилизације" живе људи, њих нешто више од 9000, окупљени у мањим племенима, пише Слободна Далмација.

Ти исти људи су прави здравствени феномен у 21. стољећу. Они, наиме, не оболијевају од срчаних болести.

Стога се ЦНН-ов репортер упутио на Амазону и посјетио једно од племена уз руб ријеке, све како би читатељима пренио "животне лекције" ових дуговјечних и ведрих људи који не знају што је то инфаркт.

Каже да му је циљ био извући тајне "најздравијих срдаца на свијету", а притом се фокусирао на три сектора: прехрану, активности и одмор.

Прехрана

Оно што је репортер очекивао, а што би многи без превише размишљања потписали, свакако је да Цхимане већину своје дијете дугују биљним или пак претеинима из меса животиња. Но сазнао је управо супротно - готово 70% њихове дијете чине угљикохидрати.

Рижа, кукуруз, маниока и банане главне су им намирнице - овакав начин прехране долази понајвише из потребе за узгајањем, будући да би се у противном тешко прехранили ван сезоне лова.

Но оно што је очекивано, стоји: њихова храна није процесирана, није рафинирана, нема доданог шећера ни соли. Природни угљикохидрати главнина су онога што здрави Цхимане једу, уз 15% масти и 15% протеина. Њихова дијета садржи дупло више влакана од дијете просјечног Американца, према чланку објављеном у Ланцету.

Богата је микронутријентима попут селена, цинка и магнезија. Оно што је данас хит у свијету фитнесс уживљеника, "интермиттент фастинг", тј. повремени пост, укључен је у културу ових амазонских племена, будући да су ограничени количином намирница.

Активности

Готово сво своје "будно" вријеме, Цхимане проводе на ногама - стојећи или ходајући. Перцепција племена које јуриша у лов и из истога се враћа тако, потпуно је погрешна; лов је дуготрајан процес који обилује ходањем.

У просјеку становници ових села направе око 17.000 корака дневно. Мушкарци лове, а жене и дјеца раде у пољу, а њихове активности тамо укључују и оне високог интензитета, као и рад с тежинама те цардио тренинг - данас најпопуларније начине тренирања. Разлика је само у томе што они не проведу сат времена у затвореној теретани, већ је то код њих цјелодневни процес.

Тсиманци, поврх свега, заиста ријетко сједе, а често играју ногомет.

Одмор

Њихов одмор предвидљив је и увелике овиси о сунцу. Чим оно зађе, људи се повлаче у своје колибе, а кроз пола сата цијело је село у дубокоме сну. Чини се, додаје репортер, да у недостатку уређаја у који можете буљити, спавате дубоко и мирно.

По дану су, у тренуцима одмора, заједно, а вријеме проводе у смијеху и дијељењу доживљаја.

Но колико год идиличан њихов живот изгледао, животна доб становника овог села још је увијек знатно нижа од оне становника било којега града у Америци. Повреде и неадекватна медицинска скрб, угризи змија и напади животиња, инфекције, па чак и породи, смањују животну доб ових људи на рубу Амазонске прашуме.

Километрима далеко од цивилизације, далеко од струје и свјетала градова, живи ипак цивилизација која не оболијева од болести срца. Подсјетник је то да богатство и обиље не купују здравље, у данашњем свијету када те исте болести односе толике животе људи који би сигурно закључили да живе у бољим увјетима од Цхиманеа. Но то не значи нужно да им је и боље, пише Слободна Далмација.

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.