Ово је најлуђи Тарантинов филм икада и сада су откривене све тајне о Петпарачким причама

А ово су тајне које крије овај филм:

BUKA portal / 11. септембар 2020

Филм "Петпарачке приче" заувек је променио поглед на филм, али и каријеру Квентина Тарантина. Од те 1994. године када је екранизован, па све до данас ужива светску славу али и пажњу милиона гледалаца широм света. Једно је сигурно, Тарантино је успео да направи нешто што није обележило само америчку, већ и светску кинематографију.

Па и данас, 26 година након оснивања о овом филму се и даље прича, описују се сцене, тумаче се речи глумаца, траже се грешке у филму и стварају се разне теорије завере које прате главне актере.

Једва битна ствар, а можда и пресудна за успех овог филма свакако је то што је у то време Квентин Тарантино успео да направи сопствени жанр, нешто што до тада није виђено. Овај филм прате четири приче које на први мах не изгледају као да имају везе једна са другом. А филм није ни акциони, ни крима иако има елементе ова два жанра. Са друге стране није био драма иако се све врти око међуљудских односа, али ни комедија иако су многи дијалози изузетно комични.

А ово су тајне које крије овај филм:

Глумачка екипа

За улогу Мије у Петпарачким причама Тарантино је хтео Холи Хантер или Мег Рајан. Међутим, после првог састанка са Умом Турман Тарантино је изабрао њу. Како каже засенила га је њена појава и хладнокрвност. Улога коју тумачи Джон Траволта требало је да припадне Мајклу Меднесу, а било је планирано да Еди Марфи глуми уместо Сејмуела Джексона. На кастингу се размишљало да ли ће Мет Дилон, Шон Пен, Николас Кејдж или Джони Деп да глуме Буча, али је на крају та улога припала Брус Вилису. Кристофер Вокен је од самог почетка био планиран за улогу капетана Кунса, али су у "игри" били и Ал Паћино и Роберт де Ниро.

 

Фото: Промо / Ноизз.рс

Псовке у филму

У овом филму се чак 265 пута изговара реч "фуцк" што за то време није било уобичајено да се чује на филмовима.

Одлазак у wц најављује трагедију

Постоји много теорија везаних за овај филм, а једна и да је реч "Пулп" везана за тоалет папир. Разлог овој теорији је то што сваки пут када Вега (Траволта) оде у wц, догоди се нешто лоше, Мија се предозирала управо када је Вега био на WЦ-у. И други ликови у филму дуго се задржавају у WЦ-у, а сваки пут то даље утиче на развој догађаја.

Шта је у чувеној акт ташни?

Велики број теорија врти се око мистериозне актовке чији садржај никада није приказан. Неки тврде да се у њој, због тога јер светли, налази радиоактивни материјал, а неки кажу да се у њој крију дијаманти из Тарантиновог првог филма "Ресервоир Догс".

Најпопуларнија теорија тврди да се у актовци заправо крије душа Марселуса Воласа. Зашто баш - душа? Теоретичари наводе следеће: актовка се отвара бројем 666, светли, а кад год би је неко отворио био би задивљен њеним садржајем. Дакле, Марселус је продао душу ђаволу и покушавао је да је откупи. Семјуел Джексон је у интервјуу из 1995. који је дао за Плаyбоy открио да је једном питао Тарантина што је у актовци, на шта му је овај одговорио: "Што год желиш да буде".

Како су глумци знали како да одглуме да су надрогирани?

Један од Тарантинових пријатеља, иначе бивши наркоман, саветовао је Траволти како да најбоље одглуми надрогираност хероином. Рекао му је да се напије текиле док се опушта у кади пуној вруће воде и да ће то бити најближе осећају који изазива хероин, преноси Индеx.

 

Фото: Профимедиа

Иста пита у два филма

Ако вам се реченица "свако доба дана је добро време за питу" коју изговара Фабиенне чини познатом, не грешите. Исту реченицу изговара и Алабама у филму "Труе Романце".

Музика у филму

Тарантино је желео да користи песму "Мy Схарона" од бенда "Кнацк" али су чланови бенда одбили тврдећи да не желе да се њихова песма слуша током сцена секса. Данас је најпознатија нумера овог филма "Гирл Yоу'лл Бе а Wоман Соон" коју изводи Урге Оверкилл.

Чувени новчаник није направљен за потребе филма

Новчаник „Бад Мотхер Фуцкер“ који Семјуел користи у филму није направљен за потребе овог остварења, већ је од раније био у власништву Тарантина.

"Позајмљена" сцена из другог филма

Снимак Марсела како се зауставља и угледа Буча насред пута копиран је из филма "Психо". Такође аутомобил Хонда Цивиц коришћена је и за филмове "Јацкие Броwн" и "Килл Билл".

Чувени плес

Плес који Винсент и Мија изводе је мешавима плеса Глорије Морин и Мариа Мецаботе из филма "Осам и по" из 1963. године.

Сцена из филма Пулп Фицтион

Фото: ИМДб / Ноизз.рс

Фластер на Марселусовом врату

Овај фластер није део сценарија у смислу да је он осмишљен као такав лик. Једноставно, Маселус има ожиљак на врату који Тарантино није желео да види његова публика, па је тако глумац ставио фластер како би га покрио.

Извор: Ноизз.рс


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.