Ово је најусамљеније биће на свијету

Један сисар већ две деценије пева своју тужну песму не би ли привукао другог припадника своје врсте...

BUKA portal / 27. децембар 2018

Песму овог кита, изузетно високе фреквенције, истраживачи слушају већ 20 година, али њега никада нису видели. Иначе, овај сисар је добио назив „најусамљенији“ зато што фреквенција на којој комуницира није својствена ниједном другом киту који живи у Тихом океану. И за све ово време, ниједан кит није реаговао на његову тужну песму.
Стручњаци претпостављају да се ради или о киту перајару или о плавом киту, мада је постоји шанса да је реч о хибриду ових двеју врста.

Америчка морнарица снима песме китова од 1980. године, али је доктор Вилијам Воткинс 1989. године приметио да једна песма има вишу фреквенцију од осталих. Већина китова перајара и плавих китова производи звуке који имају фреквенцију од 17 или 18 херца (што људима звучи превише дубоко), док звукови усамљеног кита имају фреквенцију од чак 52 херца.
Тим доктора Воткинса је успео да прати кретање овог кита током сезоне парења. Студија је привукла доста пажње када су истраживачи објавили да је реч о најусамљенијем киту на свету, пошто на његову високофреквентну песму не одговара други кит. 
Рад доктора Воткинса, који је преминуо од рака, наставиће Дахерова, како би се сазнало што више детаља о овом мистериозном киту.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.