Ово је највећа плата у БиХ

Невјероватан износ

BUKA portal / 20. мај 2020

 

Највећа исплаћена плата у Федерацији БиХ ове године исплаћена је у Сарајеву у области банкарства за март, а она је износила чак 181.842,35 КМ у нето износу, док је у Републици Српској највећа остварена зарада износила 33.524 КМ, а зарађена је у Бањалуци у области финансијског пословања, подаци су пореских управа. Поред ове највеће исплаћене плате, у Федерацији БиХ је од почетка године исплаћено још плата чији се износи мјере у десетинама хиљада КМ.

У Пореској управи ФБиХ истичу за "Независне" да је друга по висини плата од 98.357,17 КМ исплаћена у дјелатности трговине за април.

"За фебруар је исплаћена и плата од 89.669,81 КМ у дјелатности банкарства. Четврта по висини исплаћена плата је у дјелатности трговине за фебруар у износу 85.493,36 КМ, док је пета износила 83.331,90 КМ у индустријској дјелатности за фебруар", истакли су у Пореској управи ФБиХ.

Наглашавају да су на исплаћен износ плата обрачунати и уплаћени порези и доприноси.

"С обзиром на то да су наведени износи плата исплаћени само у једном мјесецу, може се претпоставити да наведени износи, поред мјесечне редовне плате, садрже и приходе од одређених бонуса или користи које је остварило то лице у том мјесецу", додају у Пореској управи ФБиХ.

У Републици Српској, према подацима Пореске управе РС, највиша исплаћена зарада у прва три мјесеца ове године је скоро па шест пута мања него у ФБиХ.

Свих топ пет зарада у РС остварено је у Бањалуци.

"Исплата највећег личног примања ове године остварена је у износу од 33.524 КМ, а она је зарађена у области финансијског пословања у јануару. Друга зарада по висини остварена је у фебруару у области стручне, научне и техничке дјелатности, која је износила 30.830 КМ, док је трећа по висини зарада од 23.608 КМ остварена у фебруару, у области трговине на велико и мало, поправке моторних возила и мотоцикала", подаци су Пореске управе РС.

 Додају да је четврта по висини исплаћена зарада у РС у области финансијског пословања у јануару од 22.095 КМ, док је пета зарада по висини у РС исплаћена у марту у вези с активности са некретнинама, изнајмљивањем и пословним активностима, а она је износила 19.923 КМ.

Уколико узмемо у обзир да су просјечне плате у ФБиХ и РС око 950 КМ, раднику који има просјечну плату у БиХ потребно је око 190 плата да заради највећу исплаћену плату од 181.842,35 КМ, за шта му је потребно скоро 16 година рада.

Игор Гавран, економски аналитичар, за "Независне" каже да ове плате и зараде ни у ком случају нису реалан одраз стања у економији БиХ те да су оне углавном резултат доброг пословања банака у БиХ.

"Знамо да банкарским сектором доминирају стране банке које углавном послују изузетно добро већ дуги низ година, тако да су ове плате и зараде вјероватно одраз њиховог пословања. Готово никакве штете током пандемије нису претрпјеле саме банке, тако да се са једне стране ове плате могу објаснити и ранијим пословањем, а са друге стране чињеницом да банке послују добро и да су изузетно профитабилне те се оне једноставно понашају као да не припадају овом, него неком другом окружењу из којег су њихови власници, па су и плате такве", појаснио је Гавран.

Он каже да ове високе плате имају утицај на просјечну плату, али да тај утицај није тако велики, с обзиром на то да је број исплаћених великих плата далеко мањи од укупне масе плата и укупног броја запослених који се мјери стотинама хиљада.

Гавран каже да, према овим подацима пореских управа видимо огромну разлику када је ријеч о статистичким просјецима ако се посматра држава у цјелини.

"Ова највиша зарада у РС је, наравно, астрономска за просјечног грађанина или је готово безначајна у односу на највишу плату у ФБиХ, међутим то не говори да је економија у ФБиХ на три и више пута вишем нивоу него у РС, већ су то само екстремни случајеви које је тешко упоређивати", истиче Гавран за "Независне".


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.