"Ово мијења наше виђење ране еволуције": Пронађен најстарији примјерак усправног мајмуна

Остаци скелета древног мајмуна, нађени у баварској глиненој јами, наводе на закључак да су преци данашњих људи почели да стоје усправно милионима година раније него што се до сада мислило, навели су научници.

BUKA portal / 07. новембар 2019

Међународни тим научника је навео да је део фосилизованог скелета мушког примата, који је пре скоро 12 милиона година живео у влажним шумама на југу Немачке, веома сличан костима данашњих људи. У раду објављеном у часопису Нејчр (Натуре), они су изнели закључак да је до сада непозната врста, названа Данувиус гугенмози, могла да хода на две ноге али и да се пење попут мајмуна.

То откриће "поставља фундаментална питања о нашем досадашњем разумевању еволуције великих мајмуна и људи", рекла је Мадлен Беме, руководилац пројекта.

Питање када су мајмуни развили ход на две ноге окупира научнике још откако је Чарлс Дарвин први устврдио да су они преци људи. Претходни фосилни налази мајмуна који су ходали усправно, нађени на Криту и у Кенији, били су стари до шест милиона година.

Беме, заједно са научницима из Немачке, САД, Канаде и Бугарске, испитала је више од 15.000 костију пронађених на археолошком налазишту Хамершмиде, око 70 километара западно од Минхена.

Од нађених остатака су успели да склопе целе скелете четири примата који су живели пре 11,62 милиона година. Најпотпунији костур, одраслог мужјака, показује да је животиња била висока око једног метра, тешка 31 килограм и да је изгледала слично данашњем бонобоу, подврсти шимпанзе.

"Било нам је невероватно када смо схватили колико су неке кости сличне људским, за разлику од костију великих мајмуна", рекла је Беме.

Научници су, захваљујући стању неколико добро очуваних костију, успели да реконструишу кретање "Данувиуса" и закључе да је тај примат, иако је могао да се рукама држи за гране и виси с њих, могао и да исправи на ноге и хода усправно.

"Ово мења наше виђење ране људске еволуције, да се све дешавало у Африци", навела је Беме.

Ипак, за разлику од људи, "Данувиус" је имао снажан ножни палац којим је могао да се стопалом ухвати за грану и безбедно хода кроз крошње.

Фред Спур, палеонтолог из лондонског Музеја природњачке историје, каже да су налази узбудљиви, али да ће вероватно бити тема многих дебата, јер доводе у питање многе постојеће идеје о еволуцији.

"Ово је фантастичан материјал. Несумњиво ће бити много тога што ће моћи да се анализира", рекао је Спур, који није учествовао у истраживању.

б92


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.