Ово су четири могућа сценарија око Бреxита

НАКОН што су еуропски челници прихватили споразум о разводу с Британијом, сва пажња усмјерена је на британски парламент који ће о том договору гласати 11. просинца.

BUKA portal / 02. децембар 2018

Пошто је парламентарна аритметика чврсто против премијерке Тхересе Маy, многи вјерују да уопће није питање хоће ли споразум проћи, него с коликом ће разликом пропасти. 

Еуропски дужносници кажу да се о споразуму неће поново преговарати, али дио аналитичара није увјерен у то и сматрају да ће они учинити све што могу да би спријечили неуредан Бреxит. 

Ово су неки од могућих сценарија у идућим тједнима и мјесецима:

Мирно море 

Британски парламент подупире споразум и политичку декларацију о будућим односима Британије и ЕУ-а. 

Еуропски парламент ратифицира текст и све је на своме мјесту за миран излазак Британије из Уније 29. ожујка идуће године. 

Осим преоптимистичног предсједника Еуропске комисије, готово нитко други не вјерује у овакав расплет. 

Бурна пловидба

Британски парламент одбија споразум, али тијесно. Маy се враћа у Бруxеллес како би исходила мање уступке и враћа се у парламент на друго гласање. 

Ово би могло проћи, сматрају аналитичари, ако пораз Тхересе Маy у британском парламенту не буде превелик. 

Изгуби ли Маy за 30 или 40 гласова, вјеројатно више неће имати ствари под својом контролом. 

Уз то, Бруxеллес је јасно дао до знања да се темељне одредбе споразума не могу мијењати, што значи како би евентуалне промјене само биле козметичке.

Побуна

Ако парламент увјерљиво одбаци споразум, у питање долази и опстанак Тхересе Маy и њезине владе. Британија ће бити на корак од пријевремених избора. 

Такав расплет могао би ојачати позицију оних, а није их мало, који заговарају нови референдум о Бреxиту. 

Постоји могућност и да ће Лондон, како би избјегао неуредан Бреxит, затражити продужење пријелазног раздобља активираног чланком 50. 

Тиме би се добило на времену за рјешавање домаћих политичких проблема, на примјер за нове изборе или нови референдум, и проналазак обострано прихватљивог пута напријед. 

Неколико противника споразума о Бреxиту сматра да има и других опција, од низа мини-споразума којима би се регулирала кључна подручја попут зрачног промета до привременог чланства у Еуропском економском подручју (ЕЕА) уз друге нечланице ЕУ-а, попут Норвешке. 

Међутим, за било који од таквих споразума треба времена. Неки еуроскептици стога сугерирају одгоду Бреxита, а да се о свему овоме може расправљати и након њега. 

Потоп

Најгори је сценариј нерегулирани Бреxит 29. ожујка. Идућег ће дана за Британију престати вриједити сва еуропска правила и земља ће испасти из свих заједничких аранжмана, попут заједничких правила о зрачном промету или трговинских споразума с трећим земљама. 

Послови ће патити због административног каоса, а људи због гужви на британским границама, укључујући и ону најосјетљивију између Ирске и Сјеверне Ирске. Напори да та граница остане отворена, у срцу су напора преговора о Бреxиту. 

Изазвало би то несигурност за британске држављане који живе у ЕУ и обрнуто. 

Еуроскептици, међутим, кажу да је то дио "кампање страха" како би се људе увјерило да подрже споразум. 

Индеx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.