Ово су институције у БиХ са највише лажних диплома

Досадашњом провјером запослених у федералним институцијама, јавним предузећима, управи и јавним установама и привредним друштвима чији је оснивач Федерација БиХ откривена је 81 лажна диплома, сазнају "Независне".

Nezavisne / 16. децембар 2019

printscreen

Тако је утврђено да 20 диплома није ваљано у "БХ пошти" д.о.о. Сарајево, 16 у Служби за заједничке послове органа и тијела ФБиХ, десет у "Лутрији БиХ", осам у Заводу за збрињавање ментално инвалидних особа Дрин, пет у Федералном заводу ПИО/МИО, четири у ЈП Међународни аеродром Сарајево, по три у Заводу за збрињавање ментално инвалидних особа Баковићи, "Електропривреди БиХ", "Електропривреди ХЗХБ" д.д. Мостар, у "БХ Телецому" д.д. Сарајево, двије у Порезној управи ФБиХ, те по једна у Финансијско-информатичкој агенцији, КПЗ полуотвореног типа у Сарајеву, КПЗ полуотвореног типа у Орашју и КПЗ затвореног типа у Зеници.

"Споменуте институције и субјекти доставили су углавном Министарству само број утврђених лажних диплома, али не и друге релевантне податке, па тако не располажемо подацима за које се образовне институције вежу ове кривотворене и неважеће дипломе", речено је "Независним" у Министарству образовања и науке ФБиХ.

Како су подсјетили, Влада ФБиХ је закључила да се покрену законске мјере на процесуирању оних који су користили невјеродостојне дипломе, те да се у процес провјере укључе и надлежне инспекције.

"Овај закључак ће бити достављен свима, те ће сви мјеродавни по истом и поступити, и у том смислу преузети свој дио одговорности и обавеза", рекли су овом министарству.

Како су нам објаснили, процес провјере још није завршен, прије свега због плаћања накнада за сам процес, а за што нису била планирана средства у буджету.

"Проблеми су настали због захтјева за плаћањем накнаде за провјеру вјеродостојности од стране Свеучилишта у Мостару, Архива Тузланског кантона, Универзитета у Бањалуци, свеучилишта у Републици Хрватској, те универзитета у Републици Србији", наводе они.

Истичу да тренутно недостаје 14 извјештаја, те да је у вези с овим јасан закључак Владе, према којем су институције, тијела, органи управе и управне организације, јавна предузећа и установе, те привредна друштва, који нису завршили процес ревизије диплома, задужени да то учине у 2020. години, планирајући потребна средства у својим буджетима.

Исмет Османовић, посланик СДА у Представничком дому ФБиХ, каже за "Независне" да парламентарци још немају ту информацију из Владе, те да је и из Парламента отишло неколико иницијатива и упита посланика упућених извршној власти и Министарству да се изврши провјера.

"Ми сад очекујемо да Министарство извијести Парламент о томе, а што се тиче даље процедуре, мислим да би свако из своје надлежности требало да приступи својим обавезама. Значи, треба инспекција да изврши свој дио посла и треба видјети да ли има елемената за кривично гоњење. Ово што се дешава у области образовања, посебно с лажним дипломама, врх је леденог бријега и мислим да то треба на законит начин санкционисати и спријечити", казао је Османовић.

Његов колега из ДФ-а Самер Решидат истиче за "Независне" да парламентарци извјештај од Владе нису добили, те да све треба испитати.

"Сваког дана у медијима читамо о акцијама ФУП-а и СИПА како раскринкавају носиоце лажних диплома који су на функцијама", казао је Решидат.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.