Ово су културни догађаји без којих је Бањалука остала!

Новца за културу нема...

Maja Isović Dobrijević / 07. фебруар 2017

Културне манифестације по којима је Бањалука била позната и у оквиру којих су многи културни радници долазили у град на Врбасу из године у годину нестају. Прошла, 2016. година, била је поразна када је ова тема у питању, јер смо остали без најпознатијег бањалучког филмског фестивала Краткофила Плус и Фластер Граффити Јам-а, а у овој 2017. години можемо очекивати само неколико фестивала који су истрајали у овим тешким временима за културу.

У овим црним данима за културу, поред бањалучких фестивала који се једва одржавају, администрација Града најавила је долазак ЕИТ фестивала из Новог Сада у Бањалуку, што је наишло на негодовање многих културних радника.

Многи се питају зашто се више новца не уложи у фестивале које Бањалука већ има?

А сјећате ли се дана када је свака сезона имала много културних манифестација, па сте могли бирати који ћете догађај посјетити, а данас чекате неколико мјесеци до неког занимљивог догађаја, до неке скромне културне манифестације, којој се срозава квалитет пропорционално срозавању буџета за исту.

Од свих културних манифестација, приватно ми је најтеже пало гашење Краткофила Плус, у чију сам организацију годинама била укључена. Ријеч је о филмском фестивалу који је девет година у Бањалуку доводио значајна имена из филмске бранше, гдје су организоване радионице за младе филмаше, гдје су приказивани најбољи кратки филмови и јако добри дугометражни филмови, гдје смо се сви дружили и промовисали филмски дух у нашем граду.

Краткофил је први у Бањалуци отворио необична мјеста на којима су се приказивали филмови, па су тако љубитељи филма могли уживати у филмском програму на крову Боске, на тераси Народног позоришта РС и, наравно, у Отвореном кину на Тврђави „Кастел“.

Буџет фестивала се након 2010. године значајно смањивао, али екипа фестивала је са ентузијазмом настављала да ради све до 2016. године, када је постало јасно да је борба за даљи рад бесмислена и да не могу више да раде у таквим околностима. Нажалост, гашењем Краткофила, Бањалука је остала без свог првог филмског фестивала.

Када је ријеч о гашењу Краткофила Плус, организатори су саопштили да је много разлога за гашење фестивала:

„Готово исто колико их је било за покретање Краткофила 2007. године, када је изгледало да филмска умјетност има сигурно мјесто у будућем културном развоју нашег друштва. Сви разлози се могу свести на неколико несретних околности, непостојање визије развоја културе, скоро па потпуно одсуство интереса за пројекте из области културе, апсолутна тенденција ка комерцијализацији културних догађаја, те системско смањивање логистичке и финансијске подршке Краткофилу", саопштено је тада.

Када је ријеч о филму, сјећам се занимљивих филмова на Дука Фесту који су студенти организовали, а који се одржавао у Дому омладине у Бањалуци. Дукафест су покренули студенти са бањалучке Академије умјетности, а у част њиховог трагично страдалог колеге Душка Дукића Дуке.

У оквиру овог фестивала могли су се погледати студенстки филмови из цијелог свијета, јер је фестивал био интернационални.

 

 

Организатори овог фестивала, приликом гашењу Дукафеста, рекли су да „упркос напорима организатора за обезбијеђењем оптималних средстава за одржавање фестивала, које смо успијевали обезбиједити у претходним годинама, како од домаћих институција, тако и међународних организација, фондација, привредних субјеката, у овој години нисмо наишли на разумијевање“.

Након 2013. године, немамо никаквих других вијести ни о овом фестивалу.

Од филмских фестивала, у Бањалуци је опстао само Фестивал анимираног филма, иако можемо рећи да је једва опстао, јер је и његово организовање било прошле године упитно, али фестивал се ипак одржао у скраћеном и скромном облику. Овај фестивал се из године у годину бори са финансијама, што се осјети на квалитету програма.

На овај фестивал ранијих година долазили су познати аниматори, а посјетиоци су заиста могли уживати у програму који се одржавао у Дјечијем позоришту РС и Дому омладине. Међутим, долазак великих имена анимације је ослабио протеклих година. Надам се да ћемо ове године ипак моћи погледати неке квалитетне анимиране филмове, барем у ревијалном дијелу фестивала.

Сјећате ли се Гитар Феста? Ријеч је о интернационалм фестивалу који ме сваке године док је трајао одушевљавао. Посјетиоци фестивала имали су прилику да слушају виртуозе на гитари. Иако нисам познавалац класичне гитаре, на овом фестивалу сам заиста уживала.

 

 

Организатор Међународног фестивала класичне гитаре „Гитар Фест – Бањалука“ била Асоцијација гитариста из Бањалуке у сарадњи са КЦ Бански двор. Нажалост, након 2013. године, немамо вијести ни о овом фестивалу. Ентузијазам организатора је очигледно опао.

Једна од мени драгих манифестација без које је Бањалука прошле године остала јесте Фластер Граффити Јам, у оквиру којег су се радили сјајни мурали на бањалучким улицама. Оно што имамо у Бањалуци од Фластера јесу феноменални мурали који су радили, између осталих, Пеета, Етам Цру, Артез, Бозко и Лонац.

Мени најдражи мурал је она који је рађен на небодеру испод зграде „Титаник“ у Борику, а за који је била задужена позната екипа Етам Цру, дуо из Пољске, који чине Безт и Саинер, дипломирани сликари Академије примијењених умјетности Универзитета у Лођу. Нових мурала овог типа у Бањалуци више неће бити.

 

 

„Разлога за обустављање ’Фластера’ је више. Неозбиљност рада министарства је само један од њих. Жалосно је што својим радом ово министарство не само да не доприноси, већ отежава развој културе у Српској. Наше Удружење је доведено у ситуацију да први пут од оснивања има дугове према извођачима. Таквим приступом је немогуће градити добре пословне односе, а самим тим и наставити са озбиљним радом“, рекли су из Фластер-а приликом гашења фестивала.

У Бањалуци након 2011. године више се не организују ни Роцк Опен Аир, Неофест, Кастел Фест, па је љетна музичка фестивалска сцена све скромнија. У овом тренутку, што се тиче музичких фестивала, ове године чекамо Демофест и Фресхаве Фестивал, који израста у све већи фестивал електронске музике.

Урбана култура у Бањалуци је гашењем многих културних манифестација и укидањем редовног рада Дома омладине све више маргинализована, а људи који су посјећивала ове фестивале остали су ускраћени за важне културне догађаје, а стање је такво да остају и без мјеста на која су излазили.

Што се тиче важнијих фестивала, уз споменуте љетне музичке фестивале, ове године одржаће се и Театар Фест, Заплет у Јазавцу, и Фестивал позоришта за дјецу, који се организује у Дјечијем позоришту РС. Сви ови фестивали везани су за културне институције у којима се одржавају. Поред њих, опстао је АнимаФест, који ће се одржавати док год има колико-толико средстава за рад.

Култура је очигледно нешто што не занима људе који воде овај град, а у републичким оквирима сведена је на пуко одржавање. Све док је такво стање, не треба да нас чуди што остајемо без значајних догађаја по којима је Бањалука била позната. Оно што је очигледно јесте да новца нема. Новца за културу нема.

Уколико смо неки фестивал који се одржавао у Бањалуци заборавили додати, слободно оставите коментар, а можете написати и којем се културном догађају у години која је пред нама радујете.

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.