Ово су милијардери без факултета: Успјешни су и моћни, а немају високо образовање

Бил Гејтс и Марк Закерберг исписали су се с Харварда. Дејвид Гефен је одслушао само три семестра на факултету.

BUKA portal / 16. јул 2019

flickr

Ралф Лорен, Тед Тарнер и Стив Джобс такође су одустали од дипломе факултета.

На Форбсовој листи 400 милијардера – њих 63 нема ништа више од средњошколске дипломе. А већина их је сама створила своје богатство.

Како су дакле ти људи зарадили толики новац с толико мало формалног образовања.

Шта можемо научити из њихових прича?

Исписати се или не

Милијардери који су одустали од факултета очигледно знају шта раде. У просеку су тешки 9,4 милијарде долара. С друге стране, милијардери с докторатом у просеку имају 3,2 милијарде долара.

На Форбсовој листи више је људи који су одустали од факултета од људи с докторатом – 63 у односу на 21.

Зашто је толико пуно милијардера одустало од факултета?

Већина људи мисли да је крив образовни систем, да је високо образовање губитак времена. То можда звучи логично, али ипак није истина кад се сагледају бројке.

У САД само 2,5 милиона људи има докторат. А на десетине милиона људи је одустало од факултета. Кад се проуче статистички подаци, испада да докторат повисује шансе да постанете милијардер.

Осим тога, већина људи који нису завршили факултет не живи толико добро. Просечна плата знатно им је нижа од људи који имају барем првостепену диплому с универзитета.

Није тајна у одустајању

Дакле, није тајна успеха у само одустајању од факултета, већ ко одустаје и с каквим амбицијама.

Људи који су без дипломе постали милијардери посебни су јер имају нешто што их покреће да буду успешни и богати.

Милијардере без факултетске дипломе можемо сврстати у две групе. Прва је одустала од факултета јер су имали специфичан производ или план за бизнис који су хтели да следе и да му се посвете, јер су веровали да ће успети. Јасно су знали шта желе и нису хтели да чекају дипломе да то и остваре.

То су иновативни људи који су тачно знали шта ће учинити кад престану да иду на факултет. Марк Закерберг и Бил Гејтс спадају у ту категорију.

Неки људи из прве групе већ су зарађивали од своје идеје пре него што су одустали. Мајкл Дел је продавао рачунарску опрему у вредности од 80.000 долара месечно, пре него се исписао са Универзитета у Тексасу.

Визонари и иновативци

Ова група се ослањала на визију и иновативну идеју. Знали су шта желе, имали су довољно вештина да то остваре и студирање им није било потребно.

Друга група није одустала од факултета како би основала фирму и развила производ одмах. Њихов пут је сличан али ипак различит. Они су радили уносне послове и напредовали до врха. Након неколико година напорног рада добро су проценили кад је време за ризик и основали су властите компаније. И успели.

Међу људима из ове групе, Дејвид Гефен је радио десет година на естради пре него што је основао Асyлум Рецордс. Ралф Лорен радио је дуго у модној индустрији као продавац пре отварања своје радње с мушком робом која је касније постала планетарно позната и пожељна.

Оснивач ТВ мреже ЦНН, Тед Тарнер је након исписивања са Универзитета Броwн радио у очевој оглашивачкој агенцији. Кад му је отац умро, Тед је преузео посао и одвео фирму даље. Основао је радио станице, а потом и телевизијске постаје, укључујући и ЦНН, а купио је и бејзбол екипу Атланта Бравес.

Ова група се пробијала до успеха. Основали су уносне компаније с великим потенцијалом за раст. Кад су прикупили довољно искуства, утицаја и моћи, направили су низ правовремених потеза који су им се исплатили.

Људи из обе групе имају ове карактеристике:

- Имају јасну визију за будућност
- Знају шта желе да раде и у којем смеру да се развијају
- Имају снажне радне навике и истински желе успех
- Желе ствари да обаве одмах
- Спремни су на ризик
- Иновативни су и не подносе статус qуо
- Имају способност доношења добрих одлука

Пре него што је продао 1.200 кравата Неиман-Маркусу, Ралф Лорен се изузетно трудио и имао је добре радне навике.

Напорно је радио и Марк Закерберг да оствари своју визију Фацебоока, док је Тед Тарнер разбио статус qуо, оснивајући ЦНН, прву телевизијску мрежу која је радила 24 сата.

Момци с почетка приче – Бил Гејтс и Стив Джобс – такође су морали да изађу из свакодневице да би успели.

 

 

Б92


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.