Ово су најопасније авиокомпаније на свијету, покушајте их избјећи - имају највише несрећа са фаталним исходом

АирлинеРатингс.цом је објавио своју листу најопаснијих авиокомпанија на свијету засновану на систему оцјењивања са седам звјездица

BUKA portal / 08. октобар 2019

 

Авион је већ неколико деценија на гласу као најсигурнији облик превоза, но посљедњих година забиљежено је неколико великих авионских несрећа. Док је још увијек сигурно летјети великим авиокомпанијама, постоје и оне чија сигурност је негдје на скали од просјечне до ужасне.

Многим међу њима забрањено је да лете у САД и Европску унију, па је мала вјероватноћа да ћете уопште бити у прилици да користите њихове услуге.

АирлинеРатингс.цом је објавио своју листу најопаснијих авиокомпанија на свијету засновану на систему оцјењивања са седам звјездица. Фактори као што су смртни случајеви у посљедњем десетљећу, црне листе на којима се налазе и цертификати сигурносних провјера Међународног удружења за авиосаобраћај одлучујући су у оцјени сигурности авиокомпанија.

Ниједна авиокомпанија са ове листе није добила више од двије од могућих седам звјездица.

Тара Аир

Тара Аир је добила само једну звјездицу. Авиопревозник из Непала који има осам авиона током 2010. и 2011. имао је неколико несрећа са фаталним исходом.

Непал Аирлинес

У Непалу је током посљедњих осам година забиљежено девет смртних несрећа. Статистички гледано, летјети у планинском краљевству релативно је опасно. Непал Аирлинес лети од 1958. године под именом Роyал Непал Аирлинес, а његова сигурносна евиденција има много рупа. Уз оцјену са само једном звјездицом, Непал Аирлинесу је забрањено летење у ЕУ. Иако је у посљедњих 20 година дошло до значајног побољшања сигурности авиокомпаније, у несрећи 2014. године дошло је до 18 смртних случајева.

Ариана Афгхан Аирлинес

Као национална авиокомпанија Афганистана, Ариана има само пет летјелица у својој тренутној флоти и несразмјерно запањујућу евиденцију о отпису 19 авиона током њене историје, укључујући седам фаталних несрећа.

Блуеwинг Аирлинес

Блуеwинг је смјештен у малој јужноамеричкој држави Суринам. Губитак три различита авиона Антонов Ан-28 током трогодишњег периода резултирао је тиме да је авиокомпанија забрањена у европском ваздушном простору.

Кам Аир

Кам Аир се нашао у ексклузивном друштву на дну ове сигурносне листе, са само 3 друге компаније с једном звјездицом за компанију. Ова авиокомпанија са сједиштем у Афганистану забрањена је у зрачном простору САД-а, а када је Кам покушао летјети у ЕУ 2010. године, и улазак на тај теритториј му је забрањен након инцидената који су укључивали фаталну несрећу и пријетњу бомбом.

Тригана Аир Сервице

С 10 губитака трупа и 14 несрећа у којима су учествовали авиони којима се управљала Тригана, није ни чудо што је индонежанска авиокомпанија добила само једну звјездицу. Попут својих колега на овој листи, Тригана је такођер забрањена у зрачном простору ЕУ и САД-а.

СЦАТ Аирлинес

Ова авиокомпанија са сједиштем у Казахстану има неимпресиван сигурносни запис, али није забиљежила смртну несрећу од 2013. Иако СЦАТ не послује с међународно признатим сигурносним цертификато, авиокомпанија напредује на путу да буде међународно призната и изводи сигурне операције.

Бизнисинфо.ба


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.