Овог љета све их је више и нападају људе: Ево савјета како се ријешити "прозирних мушица"

Оне сишу биљне сокове искључиво на лишћу платана те тако узрокује деклорофилацију листа и смањење асимилације.

Večernji.hr / 02. септембар 2019

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatska

До прије пар тједана борили смо се с комарцима, а сад се боримо с "прозирним мушицама", односно храстовим и платаниним стјеницама. Иако су биљоједи, ти инсекти из непознатог разлога нападају људе, а знанственици су открили како се можемо обранити од њих.

"Тијела свијетле боје с тамним мрљама. Крила су равна и протежу се изнад дужине трбуха. Врх њихових крила и грудног коша су скулптурирани и чипкасти", описали су их тако знанственици са Свеучилишта у Миннесоти. Ове "бубе" нападају лишће листопадног дрвећа. Знанственици савјетују да се на прољеће обавезно провјере листови листопадног дрвећа, најмање једном у два тједна. Оно на што требате припазити приликом провјере је промјена боје листова. Ако се појаве жуте мрље, то значи да се "мушице" хране овом биљком, али нису фаталне за њу.

Оне сишу биљне сокове искључиво на лишћу платана те тако узрокује деклорофилацију листа и смањење асимилације. Фото: Свеучилиште у Миннесоти "Не може активно летјети на веће удаљености него лепрша у зраку. У тако лебдећем облику ометају пролазнике, посебице посјетитеље угоститељских објеката, паркића и дјечјих игралишта. Неријетко се људи жале да стјенице масовно улазе у њихове просторије и домове те ометају рад. Платанина стјеница спада под молестанте- инсекти који сметају човјека (мухе, комарци, бухе….)", стоји на страницама Министарства пољопривреде.

Знанственици објашњавају како их можете само игнорирати, али у случајевима да вам почињу сметати, има један трик којим можете редуцирати њихов број. Препоручује се кориштење млаза воде како би се одстраниле ове јединке, а што се тиче пестицида, најбоље их је избјегавати. Они, наиме, уништавају и добре инсекте попут пчела, који нападају саме стјенице. Фото: Министарство пољопривреде "Мрежаста стјеница платане (Цорyтхуца цилиата) америчка је врста, откривена у Падови (Италија) 1964 год., а у Загребу је пронађена 1970 год. те се масовно проширила готово на сва урбана подручја у ширем подручју Загреба. У Загреб је пренијета возилом па је тако „прескочила“ подручје између Падове и Загреба. Сад је проширена у свим јужним и средњоеуропским земљама Еуропе", стоји на страницама министарства.

Вечерњи.хр


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.