Озрен Пердув из Правде за Давида за БУКУ: Не могу да прихватим систем у којем живим!

Озрен Пердув отворено о борби која траје више од 450 дана...

Maja Isović Dobrijević / 25. јун 2019

Foto: BUKA

 

Озрен Пердув једно је најпрепознатљивијих имена из групе Правда за Давида. Он је на фронту борбе која траје преко 450 дана и у којој се, као и 26. марта прошле године, траже само истина и правда у вези са убиством Давида Драгичевића. Тражећи правду, Озрен је зарадио више прекршајних пријава, легитимисање од стране полиције постало му је свакодневница, али он од ове борбе, каже, неће одустати. Данас је борба за расвјетљавање убиства младића у Бањалуци прерасла у борбу за уставна права, слободу, за право на стајање на јавном мјесту.

Озрен Пердув каже да полиција свим средствима покушава да склони људе који се ових дана окупљају у Паркићу.

“Људи нису престали да се окупљају, чак ни након склањања са Трга Крајине, али ни послије прекршајних пријава због узвика ‘правда’ . Испало је да су људи узвикујући ‘правда’ реметили јавни ред и мир. Прекршајне пријаве добило је 23 људи, а неко је добио и по осам прекршајних пријава. Ових 23 људи добило је 100 прекршајних пријава. Тим пријавама покушали су преплашити људе да престану са окупљањима, али то се није десило. Људи су, уз помоћ цркве, истјерани из дворишта храма. Полиција је у том допису од стране цркве замољена да омогући несметан рад, а ја не знам како стајањем у неком дијелу дворишта неко омета рад цркве. Полиција се одлучила да стоји на сва четири улаза у порту храма и да на један потпуно дискриминаторски начин не дозволи пролазак неким људима у двориште храма”, рекао је Пердув за БУКУ и додао да ће ускоро Окружном суду послати захтјев за заштиту Уставом гарантованих права која се крше од стране полицијских службеника, а мисли прије свега на право слободе кретања.

Озрен још једном понавља да се људи самоиницијативно окупљају у 19.30 часова и да ове људе нико није организовао, па се због тога ово окупљање и не може тумачити као организован скуп.

“Људима је ушло у крв да се у одређено вријеме појаве на одређеном мјесту. Људима се данас не дозвољава ни сједење на клупама, посљедњих вечери полицијски службеници приђу људима и кажу: ‘Молимо чланове, активисте и симпатизере групе да се удаље са ове локације’. Међутим, нико од људи који тамо сједе то не региструје, људи настављају сједити. Након тога, дође крим техничар и сними окупљене. Срећом, ту завршава полицијска активност. Оно на шта ми константно позивамо јесте смиривање тензија, али изгледа да то полиција не жели да чује. Полиција ради управо супротно. Наш утисак је да се полиција понаша као да жели инциденте. Као да намјерно провоцирају инциденте, да би онда имали потпуно оправдање да употријебе озбиљну силу уколико до тога дође. Ми позивамо на прибраност, на мир, са циљем да не дођемо у ту ситуацију у коју би они хтјели да дођемо. Полицајци само функционишу по принципу силе и пендрека и то је терен на којем би се они сигурно снашли”, истиче Пердув.

Додаје да је ситуација у којој људи мирно сједе и пјевају полицији непозната и да полицијски службеници не знају како да се понашају у таквим околостима. Озрен нам каже да су из групе Правда за Давида чули да се планира нови круг прекршајних пријава због одбијања поступања по наређењу полиције. То се односи на одбијање чланова групе Правда за Давида да се удаље са локације када им полицајац то нареди.

“Ја не видим разлог зашто би мени неко бранио да сједим на клупи, а другим људима се то не брани. Ово је потпуно један дискриминаторски однос према неким људима, према нама, што само потврђује оно што ми одавно тврдимо, а то је да смо ми једна група људи, можда можемо рећи да смо забрањена неформална група грађана. Видјећемо шта ће бити наредних дана. Наша жеља је да нема сукоба, да нема провокација, да буду мир и достојанаство”, каже Пердув, који је убијеђен да полиција прави планове за "рашчисти групу".

Наш саговорник каже да не зна на колико радикално дјеловање је полиција спремна.

“Надам се да неће бити никаквог радикализма са њихове стране, али све је могуће. Служили су се многим стварима и сви смо то видјели. Ми знамо зашто се окупљамо, питање је исто као и питање које је постављено 26. марта, само што је то питање сада проширено на све нас. Свима постављамо питање ‘шта се то десило 25. децембра?’ Тог дана је кренуо окршај против свих оних који су стајали тамо. До 25. децембра било је, како они кажу, ‘толерисање’, а од 25. децембра ово више није случај Давида Драгичевића, то је постао случај свих нас који немамо проблем да се побунимо и питамо шта се ово дешава, да тражимо истину. Ко год поставља то питање на њиховој је мети и то је сасвим јасно”, каже Озрен.

 

 

Он додаје да је на скуповима мањи број људи, али то је само зато што су људи преплашени, јер људи добијају озбиљне прекршајне пријаве са озбиљним казнама, а многи то не могу да плате. Пердув каже да сваки нови дан у пола осам доноси неизвјесност, јер нико не зна шта се може десити, не могу се предвидјети потези полиције.

“Видјели сте шта се десило са Бруном. Он је легитимисан искључиво јер је стао са мном. То су супружници који су сигурно непознати полицији, јер полиција своје поступке само темељи на некој личној процјени да ли је неко лице њима познато или не. Ти су људи прошло љето били у Бањалуци, али постали су им ‘занимљиви’ у моменту кад су стали са мном. Због тога су им пришли. Бруно је питао зашто од њега траже његово име и презиме, питао је разлог легитимисања. Није ни чудо што Бруно није добио одговор. Исти тај полицијски службеник који је пришао Бруни, неколико дана прије, на моје питање који је разлог легитимисања, рекао је мени: ‘шта си ти, јеси ли ти унутрашња контрола у МУП-у, склањај се одавде’. Закон каже да је службено лице дужно да упозна лице које легитимише о разлозима легитимисања. Ми причамо о појединим полицијским службеницима који не поштују ни сопствени закон по којем функционишу”, рекао је Пердув.

Озрена смо питали шта њему даје снагу да 450 дана стоји уз групу Правда за Давида. Он каже да га прије свега боли то што се десило Давиду Драгичевићу, а касније и његовим родитељима.

“Очигледно је да се овдје нешто озбиљно крије и да се нешто заташкава. Ја то знам из личног разговора са тужиоцем Лепирем који је, не само мени, већ и другим људима који су били присутни, изразио сумње према полицији. Мене све ово као појединца заиста боли и ја то не могу да поднесем. Ја не могу да поднесем да живим у друштву гдје систем на такав начин функционише. Ту неправду система нисам само видио у случају Драгичевић, већ сам ју видио и у случају Пициног парка и са породицом Вулић, као и у случају Милана Вукелића. Са случајем Драгичевић, то је у мени кулминирало. Највише сам се дао у ову борбу због самог Давидовог оца, који је све ово покренуо, и покренуо све нас. Кроз сво оно стајање на Тргу, и проласком дана, седмица и мјесеци, ја сам спознао гдје живим. Ово гдје ја живим ја не могу да поднесем. Мој вид борбе је што ћу се у 19.30 појавити на једном мјесту, јер не желим да ми било ко, на један потпуно дискриминаторски начин, то ускраћује”, истакао је Пердув.

Озрен истиче да овај начин борбе и окупљања који трају више од 450 дана до сада није виђен у БиХ, па самим тим ову врсту окупљања ни сам закон не препознаје.“Ни сами креатори закона нису очекивали да ће се неки људи окупљати тако дуго. Не би ме чудило да се уђе у измјене закона и да се чак тај вид окупљања покрије законом”.

Наш саговорник каже да овај систем није навикао на људе као што је он. Озрен каже да је он особа који тражи одговоре, која упућује жалбе, која упозорава на некоректан рад, а такве људе овај систем не жели и тражи начине да се такви људи потпуно спутају и да се од таквог појединца направи још један ној који ће забити главу у пијесак.

Када је у питању окупљање које је најавила опозиција за четвртак у 19.30 часова на Тргу Крајине, Озрен каже да ће он подржати ово окупљање.

“Сматрам да треба подржати свакога ко се бори, а у разлоге те борбе ја не желим улазити. Да ли је у питању скупљање неких поена, то мени није битно. Ја знам зашто ја тамо долазим, и већина људи зна зашто долази. Ја са своје стране дајем апсолутну подршку овом скупу. Добро је док било ко указује на проблем, да то нисмо само ми. То не мора бити протест опозиције, ко год да је организовао протест ја бих исто то рекао. Они се буне против нечега против чега се сигурно мора бунити и таква врста побуне ће имати моју подршку”, истиче Пердув.

На крају, Озрен каже да сви знају зашто су људи стали на Трг 26. марта прошле године, те да из истих разлога и данас долазе у Паркић. Позвао је све оне који могу помоћи групи у њиховој борби да их подрже.

“Ко год то био, појединци, чланови опозиције, па и позиције, ако нам могу помоћи. Ко год мисли да може помоћи групи, нека помогне. Присуство опозиције на скуповима није неопходно, ни потребно, јер они имају довољно механизама и надлежности да могу помоћи вршећи притисак. Вјерујем да се и сама прича о политизацији групе подмеће од стране власти како би се сама група упрљала. То је покушавано неколико пута, а спонзор свих тих покушаја био је јавни сервис који је потпиривао ту ватру. Као неко ко је ту остао истакнут и активан, могу вам рећи да никакве ту политизације нема”, рекао је на крају разговора за БУКУ Озрен Пердув из групе Правда за Давида.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.