Пацијент с короном побјегао са Заразне па умро: Скинуо апарат, изашао преко балкона

Пацијент у доби од 53 године,

Index.hr / 20. октобар 2021

Foto: Josip Regović/Pixsell

НАКОН што је Индеx први извијестио да је 53-годишњак из околице Самобора, позитиван на цовид, прекјучер побјегао из Клинике за инфективне болести др. Фран Михаљевић, гдје је био спојен на кисик, сад су нам се јавили из споменуте болнице.

Умјесто на њихов упит, послали су им одговор у којем наводе да су објавили приопћење на својим страницама. Одговор преносимо у цијелости.

Заразна: Пацијент одмах наглашава да не жели примати терапију

"Пацијент у доби од 53 године, након лијечничког прегледа у Хитном пријему Клинике и учињене рендгенске снимке плућа, због потребе болничког лијечења хоспитализиран је 18.10.2021. у Клиници за инфективне болести "Др. Фран Михаљевић" у Загребу због ЦОВИД-19 болести. Пацијент је упућен на одјел у изолацијску јединицу у пратњи медицинске сестре с постављеним кисиком гдје долази у 15:30. На одјелу су му поновно измјерене виталне функције, учињене ординиране претраге, постављена интравенска канила те је пацијент постављен на монитор због даљњег праћења виталних функција. Пацијент одмах наглашава да не жели примати терапију, а у 16:10 медицинско особље одјела примијетило је да пацијент није у болесничком кревету. Након неколико минута, када пацијента нису нашли нити у другим собама и просторијама одјела, позвана је дежурна лијечница да контактира пацијента на мобител. Пацијент наводи да није тешко болестан, вози се особним аутомобилом кући и одбија се вратити у Клинику. Након тога обавијештена је надлежна Полицијска постаја чији дјелатници промптно долазе у Клинику и узимају потребне податке о пацијенту", стоји у приопћењу Заразне.

Пацијент побјегао преко балкона

"Клиника за инфективне болести 'Др. Фран Михаљевић' у Загребу није затворска установа, тако да практички сваки пацијент који се хоспитализира, ако му то физичко стање дозвољава, може самовољно напустити Клинику. У Клиници постоји Протокол о самовољном напуштању болничког лијечења, гдје, међу осталим, стоји:

"Пацијент има право самовољно напустити стационарну здравствену заштиту (Клинику), осим у случајевима када би то штетило његову здрављу и здрављу и сигурности других особа (прописано посебним законом)."

"Ако пацијент самовољно напусти Клинику, а ради се о случају када напуштањем здравствене установе може угрозити властити живот и здравље или живот и здравље других особа, здравствени дјелатник ће без одгађања обавијестити надлежну полицијску управу."

"У конкретном случају пацијент је скинуо маску с кисиком с лица, откопчао се с монитора, извадио постављену интравенску канилу, отворио балконска врата у соби те преко вањских стуба самовољно напустио болничко лијечење. Медицинско особље је одмах подузело све потребне мјере у тим ситуацијама. Искрено нам је жао што се догодио овај инцидент, а Клиника за инфективне болести 'Др. Фран Михаљевић' мајци и родбини преминулог изражава сућут", наводе у приопћењу Клинике за инфективне болести др. Фран Михаљевић.

Подсјетимо, након бијега из болнице пацијент је, како дознајемо, јучер пронађен у насељу Хото Вилле код мајке, гдје је преминуо, а на терену су били полиција и хитна.

Хитна: Мајка пацијента рекла да је побјегао из болнице

Из Равнатељства Завода за хитну медицину Загребачке жупаније за Индеx су рекли да су јучер (19.10.) у 15:56 запримили позив с броја 112 за интервенцијом у Стрмцу код Свете Недеље у насељу Хото вилле.

"Позив нам је стигао за интервенцију у Стрмцу у Хото Виллама. Хитна је на мјесто интервенције стигла у 16:02. Затекли смо пацијента, рођеног 1968., без свијести и знакова живота. Након тога је приступљено реанимацији пацијента, да би се тијеком реанимације од његове мајке дознало да је пацијент цовид-позитиван, да је био у болници Фран Михаљевић те да је побјегао из исте болнице и да га је полиција тражила цијелу ноћ безуспјешно", казали су нам из Завода за хитну медицину Загребачке жупаније.

Истичу да је након 35 минута реанимације пацијент проглашен мртвим.

"Након 35 минута реанимације пацијент се проглашава мртвим, није имао пулс и појављују се сигурни знаци смрти. Од пацијентове мајке се дознаје да је он побјегао дан прије из Заразне, гдје је био стављен на кисик. Заразна је расписала потрагу за њим и полиција га је тражила, но нису га нашли. Затечен је код мајке у Хото Вилли, но пријављен је био на другој адреси", дознајемо из Завода за хитну медицину Загребачке жупаније.

Полиција: Реагирали смо на дојаву болнице о самовољном удаљавању из болнице

Из полиције су нам потврдили да је особа самовољно напустила болницу и да знају за догађај те да су реагирали.

"Знамо за догађај, реагирали смо на дојаву болнице о самовољном удаљавању из болнице, у трену проналаска особе унутар 24 х, та је особа преминула на подручју Самобора у приватном простору, речено нам је у Полицијској управи загребачкој.

Казали су како се ради о Клиници за инфективне болести др. Фран Михаљевић.

Потом смо контактирали равнатељицу те болнице др. Алемку Маркотић.

Алемка Маркотић: Није први пут да је пацијент отишао самовољно

"Није то први пацијент који је отишао самовољно из болнице", казала нам је др. Маркотић.

На упит како пацијент може изаћи ако је на лијечењу, одговорила је у којем случају се пацијента може присилно задржати.

"Ако је пацијент животно угрожен онда га можемо задржати, но ми немамо затвор, не можемо некога против његове воље држати. Ако је особа добро, могао је изаћи", рекла нам је.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.