Пацијенти не могу доћи до специјалисте, не могу снимити плућа, прописују се скупи лијекови….

Све присутнија кршења људских права у здравственом систему БиХ и дискриминацију пацијената.

Tatjana Čalić / 13. октобар 2021

Данас, све до 14 часова грађани Бањалуке на Тргу Крајине имали су прилику да потпишу петицију којом се тражи усвајање Закона о правима, обавезама и одговорностима пацијената у Републици Српској.

То је једини начин како би сви пацијенти којима се ускраћују здравствене услуге могли да реагују, и тако остваре своја права унутар здравствених установа или у правосудним поступцима. 

Без законског оквира, пацијенти немају могућност да реагују на неправилности у здравству, а има их много, поручила је Аница Рамић, предсједница УГ "Стоп моббинг" из Требиња, које је заједно са Удружењем за развој друштва “Кап” из Сарајева у склопу кампање "ВИРУС ЗА КОЈИ ИМА ЛИЈЕКА" покренули ову петицију као одговор на све већа кршења људских права у здравственом систему БиХ и дискриминацију пацијената који су изгубили могућност да за свој новац, који одвајају у буджет за здравство, буду лијечени у најбољим условима, на најбољи могући начин.

“Сазнали смо јако забрињавајуће ствари током анкетирања 1000 пацијената у БиХ који нису могли доћи у вријеме пандемије до специјалисте, да су морали ићи приватно код љекара, а што ме је највише забринуло је што су нам пацијенти изјављивали да нису могли снимити плућа, што је прва ствар код ове болести. То је поражавајуће и ја као здравствени радник могу рећи само једно, то је за осуду, то је као да убијате пацијента, јер ви не знате његову дијагнозу, не знате његово право здравствено стање. И онда су ти људи били приморани да иду приватно, да плаћају приватно, а данас људи, сви то добро знамо, једва преживљавају”, изјавила је за БУКУ Рамић.

Упозорава и на још једну свеприсутну ситуциију, а то је да су љекари и фармаколошки представници повезани  код одређивања терапије у јавном здравству, што резултује преписивањем лијекова који нису на листи Фонда здравства, него који су скупи и пацијенти их купују. Узмите, каже, као примјер Ц витамин који се може узети за 5-6 КМ, а ипак ћете платити онај од  29 КМ јер је доктор то нагласио- “то ти је најбољи лијек и тај узми”.

“Током анкете пацијенти су нам такође говорили да су у болницу морали носити све, од лијекова, тоалет папира, марамица, хране поготово. Ми се надамо да овај закон то може спријечити, ја то прво гледам као здравствени радник, а гледам и као пацијент, јер И сама сам билау ситуацији да сам морала отићи приватно да платим услугу”, истакла је Рамић.

Након што се скупи довољан број потписа грађана, петиција ће бити упућена у Народну скупштину Републике Српске с циљем покретања инцијативе за доношење Закона о правима, обавезама и одговорностима пацијената.


Слична иницијатива у току је и у Федерацији БиХ- само што овдје постоји закон, усвојен је 2010. године, али се, нажалост, не проводи у пракси, па се петицијом тражи његова пуна проведба.

Обе петиције се могу потписти и онлине, за доношење закона на ОВОМ линку, за пуну проведбу већ постојећег закона на ОВОМ линку.  
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.