Пахор објаснио зашто је питао о распаду БиХ

Ево шта је рекао

BUKA portal / 12. април 2021

Борут Пахор, предсједник Словеније, издао је саопштење у вези с наводима медија да је премијер Словеније Јанез Јанша предао "нон папер" предсједнику Савјета Европе Чарлсу Мишелу у којем наводно најављује да ће један од приоритета бити "завршетак распада Југославије".

Његово саопштење преносимо у цијелости:

"Предсједник Републике Словеније Борут Пахор заговорник је Босне и Херцеговине, њеног територијалног интегритета, европске перспективе и мирног развоја, што увијек досљедно наглашава.

Предсједник Пахор жели да БиХ што прије постане дио Европске уније. Досљедно наглашава важност геополитичког приступа проширењу Европске уније, који би обухватио и БиХ, која тренутно има најслабије формалне везе с ЕУ.

Предсједник Пахор редовно упозорава против идеја о распаду БиХ и прекрајању граница на западном Балкану. У том контексту, из забринутости о тим идејама, питао је саговорнике, сва три члана Предсједништва Босне и Херцеговине, када је почетком марта посјетио Сарајево.

О томе је предсједник Републике такође јавно говорио у свом обрац́ању Парламенту Републике Сјеверне Македоније 25. септембра 2020: 'Желио бих да нагласим своју оцјену, која је важна ако је тачна: ако нема проширења, теза да распад бивше Југославије још није готов и да је неопходно успоставити етничке границе умјесто постојец́их полако ц́е завладати у овом региону. Из историјског искуства знамо да је врло мало шанси да се такав процес одвија на миран начин без сукоба који би такође могли угрозити сигурност и стабилност у југоисточној Европи уопште. Због тога сам много пута рекао да је проширење Европске уније на западни Балкан ексклузивно политичко питање, које такође захтијева још промишљенију стратегију Европске уније.'

У свјетлу европске перспективе западног Балкана, предсједник Републике припрема састанак лидера иницијативе Брдо - Брионски процес, заказан за мај", закључено је у саопштењу.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.