ПАКЛЕНА КОМБИНАЦИЈА НАСИЉА И СИРОМАШТВА Како живе и с чиме се суочавају дјеца у БиХ

У БиХ живи више од 1,2 милиона дјеце, што је четвртина укупног броја становника, а више од 178.000 малишана се злопати у сиромаштву, наведено је у Манифесту дјеце БиХ.

Srpskainfo.com / 03. октобар 2018

 На ове податке су у Недјељи дјетета, а неколико дана уочи избора, дјевојчице и дјечаци из 12 општина, од Бихаћа и Бањалуке до Пала, упозорили политичаре. Иако немају право гласа, затражили су да се чује и њихов глас. На дебати одржаној у Сарајеву они су у  име свих својих вршњака поставили  питање да ли су политичари, који поново претендују на власт, омогућили дјеци амбијент за сигурно и здраво одрастање.

 

Ако је судити по актуелним подацима, којима располажу омбудсмани и невладине организације, одговор је  – “не”.

 

Статистика упозорава

 

Омбудсман за дјецу РС у прошлој години је имао 722 случаја везана за повреду права дјеце, од којих је 561 отворен на основу пријава, а 69 по службеној дужности. Статистике указују да се права дјеце у РС најчешће угрожавају због  насиља, злостављања и занемаривања. Тако се чак 144 пријава односила на неки вид насиља над дјецом.

 

Стручњаци већ одавно упозоравају да насилно друштво и насилне породице “стварају” и мале насилнике, а да лоши узори могу погубно утицати на децу и младе, схватили су и мали филмаши – деца која у овиру пројекта ненасилне акције снимају једноминутне филмове.

 

 

 

Заштитници права дјеце се слажу и у оцјени да иза многих проблема, па и насиља и занемаривања, често стоји сиромаштво.

 

– Недовољна финансијска средства у породицама узрокују бројне проблеме у задовољавању основних потреба дјетета, његовом школовању и социјалној интеграцији – каже Омбудсман за дјецу РС Драгица Радовић.

Како то изгледа у стварном животу знају и у институцији Омбудсмана за људска права БиХ. Случај који су покренули по службеној дужности на основу писања медија потресао је чак и прекаљене професионалце.

 

– У питању је дијете са сметњама у развоју, које је било потпуно искључено и живјело је са родтиељима у четири зида, у трошној бараци без струје. Дијете није ишло у школу, виђало је само родитеље и вјероватно је било и гладно, јер породица није имала никаквих прихода – каже Омбудсман БиХ Лјубинко Митровић.

 

Неколико мјесеци се институција борила да надлежни преселе породицу у адекватнији смјештај и обијезбеде им минималну социјалну помоћ,  а дијете укључе у образовање.

 

Сурова стварност

Митровић тврди да вјероватно има још оваквих случајева, за које нико не зна, али да захваљујући медијима и невладиним организацијама истина ипак излази на видјело, што је први услов да се стварност промијени.

 

А стварност је сурова. Сиромаштво и насиље убитачна су комбинација, али и амбијент у коме живи већина деце у РС и цијелој БиХ, тврди Александра Штрбац, извршна директорка бањалучке НВО „Здраво да сте“.

 

– Сиромаштво оставља огромне и трајне последице на когнитивни и социјални развој дијетета, али и на систем вриједности у друштву. Вршнајчко насиље често је проузроковано управо социјалним раслојавањем. Насиље је постало свеприсутно и друштвено прихватљиво као начин „рјешавања“ проблема и метод преживљавања – каже Александра Штрбац, додајући да је погубно што се право јачег и закон силе промовишу и кроз медије, маркетинг и друштвене мреже, што цијело друштво води у суноврат.

 

Сила и неправда у школама

 

Број жалби на насиље и друге облике неправде у школама је у порасту, на шта су упозорени и Педагошки завод РС и просветна инспекција. Број пријављених случајева кршења права дјеце са сметњама у развоју се смањује, али је и у овој области највише је проблема у школама. Упућени оцјењују да ове бројке не морају бити лош знак, него да указују да су проблеми, који постоје одавно, сада само видљивији, као и да родитељи, па и школе и друге институције више не затварају очи пред њима.

 

– Најгора је ситуација када представници школа кажу – код нас нема насиља, никад се није десио ниједан такав случај. То је апсолутно нереално, немогуће је да на мјесту гдје сваки дан пролази стотине дјеце никад не буде ни једног инцидента. Такав однос је само показатељ да се проблем гура под тепих и да се њиме нико не бави – каже Александра Штрбац.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.