ПАКЛЕНИ БАЛКАН: Ово су највећи загађивачи Европе, осам их је на Западном Балкану

Данас се обиљежава Свјетски дан чистог ваздуха.

Maja Isović Dobrijević / 03. новембар 2021

Foto: PrintScreen

 

Питање квалитета ваздуха који удишемо тренутно је најактуелнија тема у региону. Стручњаци годинама упозоравају на проблем у вези са термоелектранама на Западном Балкану, а посљедица је да годинама имамо најзагађенији ваздух на свијету.

Посљедњих дана градови регије Београд и Загреб, као и Сарајево на листи су најзагађенијих градова на свијету.

Остаје питање на које све начине ће ово загађење утицати на здравље грађана са ових простора.

Алијанса за здравље и животну средину - ХЕАЛ у оквиру кампање "Европа без угља" у фебруару 2019. објавила је извјештај о утицају термоелектрана на јавно здравље.

У овом извјештају се наводи да је, према подацима из 2016. године, Термоелектрана "Костолац Б" највећи загађивач у Европи када је ријеч о сумпор-диоксиду. Према овом извјештају, на Западном Балкану постоји 16 застарјелих електрана на угаљ које угрожавају јавно здравље и стварају огромне количине материја које загађују ваздух.

Посљедице ових загађења су, пише у извештају, 3.000 преурањених смрти годишње, 8.000 случајева бронхитиса код дјеце и друге хроничне болести "које здравствене системе и привреде коштају укупно 6,1–11,5 милијарди евра".

Термолектране на угаљ у земљама Западног Балкана: Босни и Херцеговини, Сјеверној Македонија, Црној Гори, Косову и Србији, иако нису чланице Европске уније, загађују ваздух у земљама Уније емитујући забрињавајуће високе нивое загађујућих материја.

 

У овом извјештају стоји да Свјетска здравствена организација (WХО) наводи да се ниједан ниво загађења ваздуха не може сматрати ‘безбједним’ и да је веза између загађења ваздуха и респираторних и кардиоваскуларних болести неспорна. Удисање честица, чак и на ниском нивоу, може довести до физиолошких промјена у тијелу које штете здрављу.

Осам  од  десет  највећих  загађивача  међу  термоелектранама  на  угаљ  у  ЕУ  и  земљама  кандидатима за чластво у ЕУ налази се на Западном Балкану.  

 

"Године 2016., српска термоелектрана Костолац Б надмашила је Угљевик из Босне и Херцеговине, постајући  најозлоглашенији  загађивач сумпор диоксидом. Костолац Б и Угљевик чине половину  укупног загађења СО2 из  термоелектрана на угаљ у региону Западног Балкана. Само ове две термоелектране одговорне су за око 25% укупних  емисија СО2 из угља у ЕУ и на Балкану заједно", истиче се у овом извјештају.

Ваздух у Бањалуци

Ваздух у Бањалуци је зими појачано загађењен због ложења.

Разлози томе су вишеструки. Ложи се угаљ, аутомобили на улицама су већином стари и као такви не би могли да се возе европским улицама, градска топлана нема филтере, град има све више становника и потребе за гријањем су све веће. Објекти се граде са врло слабом топлотном изолацијом па се троши више чврстих горива него би иначе требало.

Позиција самог града је у котлини и ако нема вјетра, сав тај отпад од ложења и издувних гасова остаје у ваздуху.

СЕНЗОР

Подсјетимо да је наша редакција набавила сензор за мјерење квалитета ваздуха у нашем граду.

Сензор континуирано мјери квалитет ваздуха а подаци су доступни у реалном времену на овом линку

Уређај је препоручен од стране домаћих и међународних стручњака, а резултати мјерења су бесплатно доступни на сајту Пурпле Аир, у складу са Аир Qуалитy Индеxом, који прати концентрацију загађивача ПМ2.5 и ПМ10. 

Аир Qуалитy Индекс мјери вриједности од 0 до 500, гдје различите боје указују на ниво загађености - 0 је зелено, 500 је црвено. 

Изнад 70 је непријатно, око 150 је забрињавајуће, 250 је још горе, а све преко тога захтијева предузимање одређених мјера. Примјера ради, када је у Америци загађење око 310, предузимају се мјере као што је затварање школа, препоручује се ношење маски, а ко се не осјећа добро, не мора долазити на посао.

Фото: У Бањалуци је тренутно ваздух прихватљив

 

Везан текст:

КИНА ОБУСТАВЉА ПРОЈЕКТЕ НА УГАЉ: Република Српска не одустаје од термоелектрана?

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.