Палмер: Русија жели нереде у региону, вјерујем у брзо формирање Савјета министара

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је да је увјерен да споразум између Београда и Приштине може бити постигнут, да ће САД подржати Владу у Приштини која је посвећена дијалогу, као и да Русија жели регион заснован на нередима

BUKA portal / 10. септембар 2019

 За Црну Гору је Палмер рекао да је посебно важно да направи напредак у поглављима 23 и 24 како би затварала поглавља отворена на путу ка ЕУ.

 

– Један од наших примарних циљева је да подржимо формирање владе на Косову која је посвећена дијалогу, што значи суспендовање тарифа и враћање за преговарачки сто – рекао је Палмер у интервјуу за РТЦГ.

Он каже да би преговори требало да буду озбиљнији и да доведу до свеобухватног споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине.

– Идеално би било да то буде на основу узајамног признања. Једном када се двије стране врате за преговарачки сто бићемо тамо као партнери у потрази за споразумом који ће бити прихватљив за све, трајан и фер и који ће помоћи Србији на путу ка ЕУ – казао је он.

Додао и да је за читав регион важно да се то питање ријеши, али и да не вјерује да размирице између Београда и Приштине могу утицати на европски пут осталих земаља.

Палмер је казао да су “Руси на снази на Западном Балкану”, а да САД има суштински различит поглед на регион у односу на Русију.

 

– Западни Балкан видимо као члана породице западних земаља, интегрисаних у евроатланским институцијама, као земље у којима се сарађује на основу правила и норми. Руси су показали да желе регион заснован на нередима и на неповјерењу. Мислим да смо то најјасније видјели у Црној Гори, када су Руси подржали државни удар 2016. године који је био нечувен потез како би се Црна Гора спријечила да иде ка НАТО и Западу – рекао је он.

Упитан да ли мисли да је могуће да се тако нешто поново догоди, Палмер је рекао да нема ниједну информацију која би га могла навести да вјерује да се тако нешто може поновити.

– Ипак не мислим да су Руси завршили са настојањима да праве проблеме у Црној Гори и на Западном Балкану и то видимо у цијелом региону – рекао је он.

На питање како види будућност Босне и Херцеговине, он је рекао да вјерује да се договор о фомирању новог Савјета министара може брзо постићи у Сарајеву.

(ЕурАцтив.рс)


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.