Палмер шокирао Вучића: "Нема у ЕУ без признања Косова!" - "Је ли ово је шала"

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да га изјава замјеника помоћника америчког државног секретара Маттхеwа Палмера, да Србија не може ући у ЕУ ако не призна независно Косово, подсјећа на шалу.

Srna / 02. новембар 2019

"Ако је све тако као што је рекао Палмер, питам се о чему онда да преговарамо? О томе у којем тренутку да признамо независно Косово, а да нам они за то укину таксе? Мене то подсјећа на неку шалу", рекао је Вучић за "Вечерње новости".

Вучић каже да је очекивао да ће Палмер тражити смањивање очекивања приштинских власти и да ће им указати на то да је неопходан компромис.

"У сваком случају, бит ћемо спремни на разговоре и за постизање компромисних решења, али на понижење Србије никада нећемо пристати", рекао је Вучић уочи Палмерове посјете Београду у понедјељак, 4. новембра.

Вучић очекује отворен и искрен разговор са Палмером у важном тренутку за Србију, истичући да је то посебно важно, јер ће у релативно кратком времену и премијер Србије Ана Брнабић и он имати сусрете са специјалним изаслаником америчког предсједника Рицхардом Гренеллом.

"С великом пажњом сам пратио све изјаве Палмера и знам да је ријеч о врхунском професионалцу и човјеку који свој посао обавља директно у складу са политиком Стате департмента и САД. Био сам изненађен чињеницом да је Палмер у суштинском смислу, и у Приштини и у Скопљу, говорио само о обавезама Београда, а неке од њих су врло спорне", рекао је Вучић.

Предсједник Србије истиче да Палмер ниједног секунда није споменуо стварне и објективне обавезе Приштине, попут формирања заједнице српских општина, што је њихова несумњива међународно-правна обавеза проистекла из бриселског споразума и свих каснијих анекса тог уговора.

"Изненадила ме је чињеница да Палмер говори о агресивној кампањи Србије у смислу повлачења признавања независности Косова, а нигдје нисмо прихватили договор да одустанемо од лобирања нити смо било гдје то потписали. Лично сам нудио да и једни и други прекинемо кампање признавања и одпризнавања, али Албанци о томе никада нису жељели да разговарају", рекао је Вучић.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.